Yüzyılın çeyreğini henüz bir yıl geçmişti ki emekliliğimizi istedik. Emeklilik günlerinin ilk birkaç ayının nasıl geçtiğini pek anlayamadım. Bahçe ile uğraşım günleri akşam yapmaya yetmedi diyebilirim. Radyo dinlemeyi çok sevdiğimi biliyorum.Televizyon yaşadığımız ülkemizde yalnız başkent Ankara da vardı. O da günde birkaç saat yayın yapardı. Çorum yapılan yayınları almaya başlamamıştı.
9 Ağustos 1973 tarihinde emekli olduktan sonra milletvekili seçim çalışmalarına, sizin anlayacağınız bir politikacı ile Çorum'un 750'ye yakın köyünden 500'ünü görme ve tanıma olanağı bulmuştum. Siyasi çalışma içinde bulunmak günlerin geçtiği konusunda bir sıkıntı yaratmamıştı. Politikanın güzellikleri yanında tersliklerinin de bulunduğunu yaptığımız köy gezilerinden bir kaçında yaşadık diyebilirim.
Kent merkezinde ki dispanser bitişiğinde bir traktör römorku üzerinden miting öncesi seçmenlere gazete küpürlerinden beğendiğimiz yazılarla birlikte şiirler okuduğumu hatırlıyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı rahmetli Bülent Ecevit belirtilen saatten birkaç dakika geç olarak Çorum'a ulaşmıştı. Sizin anlayacağınız mitinge katılanları bilgilendiriyordum. Sesim o tarihte bayağı gür çıkıyordu. Dinleyiciler zamanın nasıl geçtiğini anlamamışlardı bile.
Rahmetli Bülent Ecevit'in traktör römorku üzerinden yaptığı uzun sayılan konuşmasında bir türlü unutamadığım “BÜYÜK MAĞAZALAR YANİ MARKETLER AÇILACAK KÜÇÜK ESNAF MAĞDUR OLACAK” sözcükleri bana göre en etkileyicisiydi. Ama ne var ki dinleyiciler Ecevit'in sözlerini pek değerlendiremediğine de tanık olduğumu söyleyebilirim. Benim miting öncesi konuşma yaptğımı gören meraklı biri vilayete telefon ederek, siyasi parti mitingine katıldığımı, katılanları bilgilendirdiğimi ihbarda bulunur. Emekli olduğumu öğrenince sevinci kursağında kalmıştı.
14 Ekim 1973 tarihinde yapılan Milletvekili Seçimi sonuçlarının dağılımı şöyle idi:
CHP :185, AP :149, DP:45, MSP:48, CKP:13, MHP:3, Bağımsızlar :6, TBP 1 milletvekili çıkarırken MP hiç milletvekili çıkaramamıştı.
O tarihteki ülke çapındaki seçmen sayısı: 16 milyon 798 bin 225 iken seçime katılan seçmen sayısının 11 milyon 223 bin 843 kişiden ibaret olduğu, ülke çapında geçerli oy sayısının 10 milyon723 bin 657 kişiden ibaret olduğunu, yine ülke çapında seçime katılma oranının % 66.82 olduğunu görüyoruz .O tarihte sandığa gitmeyenler sanırım kendilerine birkaç soru yöneltebilirler.
Cumhurbaşkanı Korutürk, Bülent Ecevit'i hükümeti kurmakla görevlendirdi, sonuçta CHP ile MSP Koalisyon Hükümeti kurulmuş oldu. Kıbrıs sorunu koalisyon hükümetinin en önde gelen sorunları arasında yer alıyordu.
Seçim çalışmaları bitmiş, hükümet kurulmuştu. Bahçede çalışma dönemi de bitmişti. Sonuç olarak zamanı değerlendirmek için yine okumak gerekiyordu. Kentteki kitapçılardan edindiğim kitapları okurken telefon çaldı. ”Evde ne oturuyorsun gazeteye gel görüşelim” dendi. Çorum Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Aydın Kalelioğlu ile bir süre görüştükten sonra gazetenin Sorumlu Yazı işleri Müdürü olarak 14 ocak 1974'de göreve başladım.
Büyük bir sorumluluk yüklendiğimi iyi biliyordum. Gazetecilik dışında matbaa işlerini de haliyle ben üstlenmiştim. Şimdi zamanın nasıl geçtiğini bilmiyordum. Bazı geceler meydana gelen arızaları düzeltmek için ısının sıfırın altında yirmi, yirmibeş derece olmasına karşın yataktan kalkıp gazeteye gittiğimi hiç unutamıyorum.
Gazete o dönem hurufat denilen harfleri yan yana dizerek sayfalar oluşturuluyor, önce iki ve üçüncü sayfalar, sonrada dört ve birinci sayfalar basılarak okuyucuya sunuluyordu. Bir gece genç bir görevli gazetenin son olarak birinci sayfasını baskıya hazırlarken vidaları sıkıştırmayı unutmuş, şarteli indirince sayfa yerinden çıkmış, hurufatlar etrafa saçılmıştı. Pazarı Pazartesiye bağlayan geceyi nasıl bitirdiğimizi bilemiyorum. İşçileri evlerinden topladık, gazete sabaha kadar baskıya hazırlandı.
Anımsadığım kadarı ile Çorum'un televizyon yayınlarına kavuşacağı haberini Mart ayı içersinde okuyucumuza müjdeledik, merkezde ve ilçelerde dükkanlarda televizyonları görülmeye başladı.
Osman Harzadın kentin güneyindeki kireç ocaklarının bulunduğu yamaçta bir yansıtıcı istasyonu yaptı. Bu cihaz akümülatörle çalışıyordu. O dönem yapımcı firmaya bir miktarda para ödenmişti. Akü zayıfladığında Harzadın’ın telefonu hiş susmuyordu. Geç zamanda olsa Harzadın, aküyü değiştiriyor yayının sağlıklı izlenmesini sağlıyordu.
Çorum, 18 Mayıs 1974 tarihinde TRT yayınlarını Elmadağ Vericisinden alarak yansıtıcı sayesinde izlemeye başladı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın Ankara’daki kutlamaları Çorum da ilk kez canlı olarak izlendi.Televizyonlu evlere ziyaretler giderek artıyordu. Televizyon haberleri büyük kalabalıklar tarafından Piri Baba Çamlığındaki açık hava kahvesinde izleniyor, çay ocağı işletmecisi çay servislerine çoğu kez yetişemiyordu.
Kıbrıs Barış Harekatı ile TV haberleri biraz daha değer bulurken, bende akşam saat 19'da verilen ana haber bültenini teybe kaydediyor, çözümledikten sonra ulusal basının verdiği haberlerin bir benzerini de okuyucumuza Çorum Radyo Dinleme Servisi rumuzu ile sunuyorduk. O günlerdeki haber akışı ile Çorum Gazetesi sanırım en kutsal görevini yerine getirmişti.
Değerli okurlarım, sizinle bugünde birlikte bir zaman tünelinde daha yolculuk yaptık. Önümüzdeki günlerde bir başka zaman tünelinde buluşmak üzere hoşça kalın, sağlıcakla kalın diyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.