Fıtıklaşmış bir disk yetişkinlerde boyun ağrısı ve omuz/kol bölgesinde uyuşmaya neden olan yaygın hastalıklardan biridir. Omurgaya verilen hasar, omurganın tekrar tekrar veya uzun bir süre boyunca tamamen bükülmesiyle ilişkili olabilmektedir. Boyun ağrısı en yaygın kas iskelet sistemi şikâyetlerinden biridir. Yaşam boyunca görülme sıklığı ise yaklaşık %67-71 arasındadır. Bu sonuçlara göre, toplumda bireylerin yaklaşık üçte ikisi yaşamları boyunca en az bir kez boyun ağrısı problemiyle karşılaşmaktadır. Ağrı boyun, omuz, kol ve sırtta görülmektedir.

Nedenleri :

Mesleki nedenler, yaşlanma,postür bozukluğu, darbe ve travma gibi çeşitli nedenler olabilmeketedir.

Sağlık Yönetimi

Fıtıklaşmış disk öncelikle cerrahi olmayan tedavilerle tedavi edilir.

Fizik tedavi birinci basamak tedavi yöntemleridir.

Bunlar ağrıyı devre dışı bırakmak için iyi yöntemlerdir.

Fizik tedavide başarısız olan hastalar cerrahi operasyona ihtiyaç duyar.

Cerrahi Tedavi

Her zaman olduğu gibi cerrahi tedavi son çaredir.

Fizik Tedavi Yönetimi

Hasta eğitimi ve koruyucu önlemler, ısı ajanları, elektroterapi modaliteleri, mekanik traksiyon, destek cihazları, manuel tedavi ve egzersiz yaklaşımlarından oluşmaktadır. Fizik tedavi genellikle fıtıklaşmış disk iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Isı ajanları: Soğuk ve sıcak uygulama

Elektroterapi: mekanizmaları uyararak, kasta kan dolaşımını artırıp, kas gerginliğini azaltarak ağrının azalmasını sağlar.

Lazer: Radyasyonun uyarılması ile kuvvetlendirilmiş ışınlardır. Fizik tedavide kas iskelet sisteminin ağrılı durumlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Mekanik Traksiyon: Sinir kökü ve diskteki basının azaltılması, ağrı ve kas spazmının hafifletilmesi için kullanılır.

Manuel Tedavi: Manuel tedavi; ağrıyı azaltmak, eklem ve doku hareketliliğini sağlamak için kullanılmaktadır. Elle uygulanan bu teknik sadece fizyoterapsitler tarafından uygulanmaktadır.

Egzersiz Tedavisi: Boyun ağrısı olan hastalarda germe, kuvvetlendirme, postür, stabilizasyon, gevşeme, aerobik ve eklem hareket egzersizleri kullanılmaktadır. Ağrının çok olduğu erken dönemlerde özel egzersizler önerilmelmektedir. Bu dönemlerde önerilen egzersizlerin yapılması hem o bölgenin beslenmesine hem de boyun ağrısının azaltılmasına yardımcı olur.

Ağrısız, sağlıklı günler dilerim. Sizde ağrılarınızdan kurtulmak için iletişime geçebilirsiniz.