Değerli Dostlar, ülkemiz için son olacağına inanmak istediğim bu terör vahşetinde ölen tüm insanlarımızın tamamına Allahtan rahmet diliyorum. Ulusumuza  ve ailelerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Bir insan, sade vatandaş ve bir baba olarak yüreğim yanıyor. Yüreğim her insan için ayrı ayrı ama aynı şekilde yanıyor kendi evladını, anasını, babasını yada kardeşini yitirmiş gibi yanıyor. Vicdanı olan, içinde Allah korkusu olan insanlara sesleniyorum sizce bu ülke, bu insanlar bu durumu hak ediyor mu. Lütfen kendinizi yakınlarını kaybedenlerin yerine koyarak bunu düşünün kardeşlerim.
Bizler sadece vatandaşız ve vatandaş olarak ne yapıyoruz ne yapmalıyız sorularını sorarak bu terör belasının ortadan kalkması için ne yapabiliriz diye bakmak istedim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.
Anayasa mızda yer alan bilgilere göre:
Vatandaş kimdir ve Vatandaşlık Temel Hak ve Görevleri Nelerdir dediğim de bakın neler çıktı.

Vatandaş:
Bir devlet içinde medeni ve siyasi haklara sahip kişiye vatandaş denir. Kişiyi bir devlete bağlayan siyasal ve hukuksal bağa da vatandaşlık bağı adı verilir.
Vatandaşlık kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.
Vatandaşın temel hakları nelerdir:
Yurdumuzda herkes aynı haklara sahiptir, kanunlar önünde eşittir.
Vatandaşın hakkını savunmayı devlet üstlenmiştir.
Hakkını aramak isteyen her yurttaş devlete başvurur.
Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlerini kullanma hakkına sahiptir.

Bunlar;
Düşünce ve inanç özgürlüğü, .
Bilim sanat, araştırma özgürlüğü,
Kişi dokunulmazlığı,
Yaşama hakkı,
Din ve vicdan özgürlüğü,
Konut dokunulmazlığı,
Yerleşme ve seyahat özgürlüğü,

Vatandaşın Devlete Karşı Görevleri
1. İlk öğrenim görme : Anayasamıza göre ilk öğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır. Vatandaşın hem hakkı hem görevidir.
2. Kanunlara uyma ve kuralları saygılı olma: İçinde yaşadığımız toplumda düzenli bir hayat yaşamak için toplumun kurallarına ve devletin koyduğu kanunlara uymak zorundayız.
Kanun ve kurallara saygısızlık devlet ve toplumun düzenini bozar.
3. Askerlik yapma : 20 yaşına giren, sağlam olan, TC vatandaşı olan her Türk erkeği askere alınır. Görev süresini bitirenler terhis olur. Gerekirse 41 yaşına kadar tekrar askere çağrılabilir.
4. Vergi vermek : Vergi, vatandaşların önceden belirlenmiş kurallara göre devletin görevlerini yerine getirebilmesi için herkesin mali gücüne göre devlete ödedikleri paradır. Yalnızca vatandaşlardan değil ülkede ticari faaliyette bulunan herkesten alınır.
5. Seçimlere katılma : Vatarşın hem hakkı hem görevidir. Oy verme yaşına gelen ve oy verme hakkına sahip olan her vatandaş seçme hakkına sahiptir. Ancak silah altında bulunan er ve erbaşlar, askeri öğrenciler, ceza ve tevkif eylerinde bulunan. hükümlüler oy kullanamazlar. Ülkemizde seçimler yargının yönetimi ve denetimi altındadır.
Okudunuz dimi vatandaş kimmiş ve ne yapmalıymış. Bu duruma göre benim tanıdığım birçok insan vatandaşlık görevini yapıyor.
Peki birde anayasamızda devlet ne yapar diye bakalım dedim bakın bakalım devlet ne yaparmış:

V. Devletin temel amaç ve görevleri
MADDE 5. – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.
Burada ki kişi  kim vatandaş. Peki kim gerekeni yapmıyor Allah aşkına.
Mevcut Anayasamız ne diyor. Yani asıl uyulması ve uygulanması gereken kitap:
Yurdumuzda herkes aynı haklara sahiptir,
Kanunlar önünde eşittir.
Vatandaşın hakkını savunmayı devlet üstlenmiştir.
Hakkını aramak isteyen her yurttaş devlete başvurur.
Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlerini kullanma hakkına sahiptir.

Bu haklar nelerdi:
Düşünce ve inanç özgürlüğü, .
Bilim sanat, araştırma özgürlüğü,
Kişi dokunulmazlığı,
Yaşama hakkı,
Din ve vicdan özgürlüğü,
Konut dokunulmazlığı,
Yerleşme ve seyahat özgürlüğü,
Valla ben sıradan okuma yazması olan bir vatandaşım bu okuduklarıma bakarak diyebilirim ki ben ilkokulu bitirdim, Kanunlara kurallara uyuyorum, askerliğimi fiili olarak sahada yaptım, vergimi son kuruşuna  kadar ödüyorum ,her seçimde oyumu da kullandım. Ben vatandaşlık görevini yerine getirdim. Getirmeye de devam edeceğim.
Peki benim vergi verdiğim bu devlet  anayasada yazanlara göre ne yapacaktı önce benim yaşama hakkımı koruyacaktı. Korudu mu ? Bence koruyama dı. Gariplerin askere gidip de dönmeyen çocukları var ya, hani vatandaşlığın gereği askere alınan ama devletin yaşama hakkını koruyamadığı çocuklar.
Yüreğinde Allah korkusu olan iyiyi kötüyü ayıracak kadar dürüst ve namuslu, değerlerini kaybetmemiş, sadece  kendi menfaatleri için yaşamayan tüm insanların vicdanlarına sormasını istiyorum sizce vatandaş mı yoksa devlet mi görevini yerine getirmiyor. Sizin ahlakınıza havale ediyorum.
Biz vatandaş olarak terörü lanetliyoruz,  sadece bir kişi öldüğünde de aynı acıyı hissediyoruz, ayrıca uzun süredir susuyoruz ve tepki vermiyoruz, sağduyu ise sonuna kadar  sağ duyu gösteriyoruz. Terörün amacına ulaşmaması için  İnşallah daha uyanık olacağız, geçmiş de yaşanmışlıklardan ders alacağız ve birbirimize daha sıkı sarılacağız. Biz polis değiliz, asker değiliz vatandaş olarak ancak bunları yapacağız.
Asıl soru şu peki de devlet vatandaşın anayasal haklarını yaşayabilmesi için ne yapacak daha çok can yanmadan ve tamamımız için her şey geç olmadan lütfen herkes kendi sorumluluğunu üstlenecek kadar insan olsun. Herhalde devletin asıl görevleri olan şeyler de biz gariban vatandaşlardan beklenmiyordur.
Biliyorsunuz  ölüm bir gün bir yerlerde başka masumları ve bu işlere sebep olanları da bulabilir  “Kayahan ın dediği gibi kurşun adres sormuyor.” Sadece kınamakla lanetlemekle olmuyor herkes bu kanın durması için üzerine düşeni yapmalı.
Saygılarımla.