Yeni iç hastalıkları uzmanı hasta kabulüne başladı! Randevu alınabilecek
Yeni iç hastalıkları uzmanı hasta kabulüne başladı! Randevu alınabilecek
İçeriği Görüntüle

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, tam bir protein ve vitamin deposu olan yumurtanın, beyin sağlığı üzerinde bugüne dek bilinmeyen mucizevi bir etkisi daha bilimsel olarak kanıtlandı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, haftada sadece iki kez yumurta tüketmek, çağımızın en korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer'a yakalanma riskini neredeyse yarı yarıya azaltıyor. Bu etkinin arkasındaki sır ise yumurtada bolca bulunan "kolin" adlı besin ögesinde saklı.

Uzun yıllardır besin değeri tartışmalarının odağında yer alan yumurta, son bilimsel çalışmalarla adeta aklandı ve sağlık deposu olduğu bir kez daha tescillendi. Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen bir anket verilerine dayanan ve tam yedi yıl süren kapsamlı bir araştırma, düzenli yumurta tüketiminin beyin sağlığı üzerindeki koruyucu kalkanını gözler önüne serdi. Bin 24 yetişkinin beslenme alışkanlıkları ve sağlık verilerinin incelendiği çalışma, oldukça çarpıcı bir sonuca ulaştı.

Araştırmanın bulgularına göre, haftada sadece 2 veya daha fazla yumurta yiyen bireylerin, hiç yemeyenlere veya daha az yiyenlere kıyasla Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin tam yüzde 47 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Bu oran, basit bir beslenme alışkanlığı değişikliğinin, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek bu yıkıcı hastalığa karşı ne denli güçlü bir koruma sağlayabileceğinin en net kanıtı olarak gösteriliyor.

Beynin Gizli Koruyucusu: Kolin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Peki, yumurtayı Alzheimer'a karşı bu kadar etkili kılan nedir? Bilim insanları bu sorunun cevabını yumurtanın sarısında bol miktarda bulunan "kolin" adlı B grubu vitamin benzeri bir besin ögesinde buldu. Vücut tarafından da bir miktar üretilebilen ancak dışarıdan besinlerle alınması gereken kolin, özellikle beyin ve sinir sistemi sağlığı için hayati bir rol oynuyor. Kolin, beyin hücrelerinin yapısını ve bütünlüğünü koruyan hücre zarlarının oluşumunda görev alıyor.

Aynı zamanda, hafıza ve öğrenme gibi bilişsel fonksiyonlar için kritik öneme sahip olan "asetilkolin" adlı bir nörotransmitterin (sinir ileticisi) öncül maddesidir. Vücutta yeterli kolin bulunması, sinir hücreleri arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar, hafızayı güçlendirir ve zihinsel işlevleri destekler. Araştırma, düzenli yumurta tüketimiyle alınan kolinin, beyin hücrelerini yaşa bağlı hasarlardan koruyarak Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişimini yavaşlattığını ortaya koyuyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle orta ve ileri yaşlardaki bireylerin beslenmelerinde yumurtaya mutlaka yer vermelerini tavsiye ediyor.

Muhabir: Haber Merkezi