Kurban Bayramı öncesinde milyonlarca vatandaşın kara yoluyla seyahate hazırlanmasıyla birlikte araçlarda bulundurulması gereken zorunlu ekipmanlar yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında genişletilen ekipman listesine dikkat çekerek eksik ekipman tespit edilmesi halinde sürücülere para cezası uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Yeni düzenlemeyle birlikte araçlarda yalnızca reflektör ve ilk yardım çantası değil, bazı teknik ekipmanların da zorunlu hale geldiği belirtildi.

Araçlarda hangi ekipmanlar zorunlu olacak?

TRT Haber’de yer alan bilgilere göre araçlarda bulunması gereken zorunlu ekipman listesi genişletildi.

Buna göre araçlarda;

Yangın tüpü,

İlk yardım seti,

Reflektör,

Pense,

Tornavida,

Yedek ampuller,

Stepne veya lastik şişirme aparatı,

Çekme halatı,

Bijon anahtarı,

Kriko

gibi ekipmanların bulundurulması gerekiyor.

Vali Çalgan’dan 19 Mayıs mesajı
Vali Çalgan’dan 19 Mayıs mesajı
İçeriği Görüntüle

Yeni yönetmelikle birlikte özellikle teknik arızalarda kullanılabilecek ekipmanların öneminin arttığı belirtiliyor.

Aracta Bulunmasi Gereken Zorunlu

Uzmanlardan sürücülere “kontrol edin” çağrısı

Uzmanlar, bayram yolculuğu öncesinde sürücülerin yalnızca yakıt ve lastik kontrolüyle yetinmemesi gerektiğini vurguluyor.

Özellikle yaz aylarında araç yangınlarının daha sık yaşanabildiğine dikkat çeken uzmanlar, tornavida ve pense gibi ekipmanların acil durumlarda kritik rol oynayabileceğini belirtiyor.

Araç aküsündeki kutup başlarının sökülmesi, cam kırılması veya ampul değişimi gibi durumlarda bu ekipmanların hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

Ayrıca stepne, kriko ve bijon anahtarı gibi ekipmanların eksik olması halinde yolda yaşanabilecek arızalara müdahalenin zorlaşabileceği kaydediliyor.

Eksik ekipman ağır kusur sayılabilecek

Yetkililer, araçlarda bulunması gereken ekipmanların eksik olmasının araç muayenesinde “ağır kusur” olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Trafik denetimlerinde eksik ekipman tespit edilmesi halinde sürücülere 1.246 TL idari para cezası uygulanabileceği ifade edildi.

Bayram öncesinde trafik yoğunluğunun artması nedeniyle ekiplerin denetimlerini sıklaştırması beklenirken, uzmanlar sürücülere yola çıkmadan önce araç ekipmanlarını eksiksiz şekilde kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Muhabir: Haber Merkezi