Çorum İl Genel Meclisi’nde olağan toplantı gerçekleştirildi
Çorum İl Genel Meclisi’nde olağan toplantı gerçekleştirildi
İçeriği Görüntüle

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik güvenliğine yönelik yeni cezai düzenlemeleri açıkladı. CNN Türk’te katıldığı programda konuşan Bakan Yerlikaya, “trafikte saldırı amaçlı araçtan inme, yol kapatma, kırmızı ışık ihlali ve çakarlı araç kullanımı” gibi eylemlere ağır yaptırımlar getirildiğini duyurdu.

Bakan Yerlikaya, saldırı amacıyla araçtan inen veya yolu kapatan sürücülere 180 bin lira para cezası, 60 gün trafikten men ve ehliyete el koyma cezası uygulanacağını belirtti. Bu tür ihlallerin, yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 75 oranında azalmasının hedeflendiğini söyledi.

Çakarlı Araç ve Konvoy Cezaları

Yeni düzenlemeyle, çakarlı araç kullanmanın cezası 189 bin lira olarak belirlendi. Bakan Yerlikaya, kamu araçları dışında bu tür donanım kullanan kişilerin hem para cezası ödeyeceğini hem de araçlarının trafikten men edileceğini vurguladı.

Düğün, kutlama veya özel konvoy nedeniyle yol kapatan sürücülere ise 90 bin lira para cezası kesilecek. Ayrıca, ehliyetlerine 60 gün süreyle el konulacak.

Köprü, viyadük, tünel veya otoyol gibi stratejik bölgelerde yol kapatma eylemi yapanlara ise 180 bin lira para cezası, 120 gün trafikten men ve ehliyetine el koyma yaptırımı uygulanacak.

Akrobatik Hareket ve Işık İhlallerine Ağır Yaptırımlar

Trafikte akrobatik hareket yapan sürücülere 46 bin lira para cezası verilecek ve ehliyetlerine 60 gün el konulacak. Aynı ihlalin 5 yıl içinde ikinci kez tekrarlanması halinde ise sürücü belgesi tamamen iptal edilecek.

Kırmızı ışık ihlali yapanlara ilk aşamada 5 bin lira ceza uygulanacak. Ancak bir yıl içinde aynı ihlali 6 kez tekrarlayan sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek ve 50 bin lira ek ceza kesilecek.

Ambulans ve “Dur” İhtarına Uymama Cezaları

Ambulans, itfaiye veya emniyet araçlarına yol vermeyen sürücülere 46 bin lira para cezası, 30 gün ehliyete el koyma ve trafikten men cezası verilecek.

Ayrıca, polis veya jandarmanın “dur” ihtarına uymayanlara 200 bin lira para cezası, 60 gün trafikten men ve ehliyete el koyma yaptırımı getirildi.

“Kurallar Herkes İçin, Trafik Disiplini Milli Güvenlik Meselesidir”

Bakan Yerlikaya, açıklamasında trafikte disiplinsiz davranışlara artık tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı. “Yollarda her canın kıymeti var. Trafikte kurallar herkes için bağlayıcıdır. Bu düzenleme bir ceza değil, toplumsal güvenlik tedbiridir,” dedi.

Yeni cezaların, yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sıkı şekilde denetlenmesi bekleniyor.

Muhabir: Haber Merkezi