Ticari süt işletmeleri mayısta 1 milyon 22 bin ton inek sütü topladı
Ticari süt işletmeleri mayısta 1 milyon 22 bin ton inek sütü topladı
İçeriği Görüntüle

Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyünde, köylülere ait tarlaların sınırları kaldırılarak oluşturulan 5 bin dönümlük meyve bahçesinde yıllık üretim 500 tondan 15 bin tona çıktı. 2009 yılında başlatılan proje, bölgedeki tarımsal üretimi artırırken hasat döneminde yaklaşık bin kişiye istihdam sağladı.

5 bin dönümlük arazi tek bahçeye dönüştürüldü

Kabalı köyü sakinleri, 2009 yılında kendilerine ait tarım arazilerinin sınırlarını kaldırarak 5 bin dönümlük alanı tek parça haline getirdi. Daha önce arpa ve buğday ekilen arazi, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi kapsamında büyük bir meyve bahçesine dönüştürüldü.

Bahçeye elma, kiraz, şeftali ve nektarin türlerinden oluşan yaklaşık 400 bin fidan dikildi. Geniş ölçekte planlanan üretim modeliyle sulama, bakım ve hasat çalışmalarının daha verimli yürütülmesi sağlandı.

Arpa Buğday Yerine Meyve Diktiler Kazançlarını 100 Kat Artıran Akılalmaz Model3

Yıllık üretim 15 bin tona ulaştı

Dönüşümden önce arazi iki yılda bir ekiliyor ve ekim yapılan yılda yaklaşık bin ton hububat elde ediliyordu. Bu nedenle yıllık ortalama üretim yaklaşık 500 ton arpa ve buğdayla sınırlı kalıyordu.

Meyveciliğe geçilmesinin ardından aynı araziden yılda yaklaşık 15 bin ton ürün alınmaya başlandı. Böylece arazi miktarı değişmemesine rağmen üretim yaklaşık 30 kat arttı.

Arpa Buğday Yerine Meyve Diktiler Kazançlarını 100 Kat Artıran Akılalmaz Model2

Ürünler yurt dışına ihraç ediliyor

Bahçeyi işleten firmanın Genel Müdürü Fahrettin Aksakal, üretilen meyvelerin hububata göre daha yüksek katma değer sağladığını belirtti. Aksakal, toplam ekonomik faydanın üretim artışının da üzerine çıkarak 50 ila 100 kat yükseldiğini ifade etti.

Bahçeden elde edilen kirazın önemli bir bölümü Avrupa, Rusya, Çin ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. İç piyasaya sunulan ürünler ise başta İstanbul olmak üzere Ankara, Samsun, Kayseri, Tokat ve Yozgat’a gönderiliyor.

Arpa Buğday Yerine Meyve Diktiler Kazançlarını 100 Kat Artıran Akılalmaz Model4

Köylüler hem kira hem ücret geliri elde ediyor

Köy sakinleri, projeye dahil edilen arazileri karşılığında yüzölçümüne göre yıllık kira geliri alıyor. Aynı zamanda bahçede yılın yaklaşık 10 ayında çalışarak düzenli gelir elde edebiliyor.

Aksakal, köylülerin aldığı kira bedelinin geçmişte hububat üretiminden kazandıkları tutarın üzerine çıktığını söyledi. Arazi sahiplerinin bir bölümü, kira gelirine ek olarak bakım ve hasat çalışmalarında da görev alıyor.

Hasatta bin kişiye istihdam sağlanıyor

Hasat döneminde bahçede çalışanların sayısı yaklaşık bin kişiye kadar yükseliyor. Kadışehri ve çevresindeki 11-12 köyden işçiler, servis araçlarıyla bahçeye getirilerek üretim sürecine dahil ediliyor.

Bahçede çalışan Seher Ay, burada elde ettiği gelirle çocuklarının eğitimine katkı sağladığını belirtti. Ezgi Kızılkaya ise lise yıllarından itibaren yaz tatillerinde bahçede çalıştığını, ev kadınlarından üniversite öğrencilerine kadar farklı kesimlerden çok sayıda kişinin projede iş bulduğunu ifade etti.

Muhabir: Anadolu Ajansı