Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı’nın (e-YDTS) cumartesi günü, 2026 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/1) ise pazar günü gerçekleştirileceğini açıkladı.

Öğrenciler yerel tohumları tanıyıp, doğal yaşamı gözlemleyecek
Öğrenciler yerel tohumları tanıyıp, doğal yaşamı gözlemleyecek
İçeriği Görüntüle

ÖSYM tarafından yapılan bilgilendirmede, adayların sınav giriş belgelerine “ais.osym.gov.tr” adresi üzerinden ulaşabileceği belirtildi.

e-YDTS ilk kez uygulanacak

Türkçeyi yabancı dil olarak ölçmeye yönelik hazırlanan Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı ilk kez gerçekleştirilecek.

Sınav; Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan ÖSYM elektronik sınav merkezlerinde yapılacak. Toplam 5 elektronik sınav salonunun kullanılacağı sınava 155 aday başvurdu.

Saat 13.35’te başlayacak sınavda okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümleri yer alacak. Soruların kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama becerilerini ölçmeye yönelik hazırlandığı bildirildi.

ALES’e 176 binin üzerinde başvuru yapıldı

2026-ALES/1 sınavı ise pazar günü Türkiye genelinde 81 il ile birlikte Lefkoşa ve Bişkek’te uygulanacak.

Sınav için 94 merkezde 445 bina ve 7 bin 178 salon kullanılacak. ÖSYM verilerine göre sınava toplam 176 bin 823 aday başvurdu.

Adaylar saat 10.00’dan sonra alınmayacak

ALES, saat 10.15’te başlayacak. Adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

Sınavda sayısal ve sözel testlerde 50’şer soru yöneltilecek ve adaylara toplam 150 dakika süre verilecek. Engelli adaylara ise uygun görülmesi halinde 30 dakika ek süre tanınacak.

ALES sonuçları 5 Haziran’da açıklanacak

ÖSYM, 2026-ALES/1 sonuçlarının 5 Haziran’da açıklanacağını duyurdu.

Sınav sonuçlarının lisansüstü eğitim başvuruları, yurt dışı lisansüstü eğitim programları ve teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında kullanılacağı belirtildi. Açıklanan sonuçların 5 yıl geçerli olacağı kaydedildi.

Nüfus müdürlükleri açık tutulacak

Kimlik kartını kaybeden veya kimlik bilgilerinde eksiklik bulunan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin sınav günlerinde açık olacağı bildirildi.

ÖSYM Başkanı Bayram Ersoy da yaptığı açıklamada sınava katılacak adaylara başarı diledi.

Muhabir: Anadolu Ajansı