Son yıllarda Akşemseddin Hazretleri ile ilgili oldukça kirli sayılabilecek bilgiler topluma empoze edilmeye başlandı.
Turizmde hamle yapacağız diye önüne gelen hemen herkes Akşemseddin Hazretlerini kullanmaktan geri kalmıyor.
Akşemseddin ile ilgili olarak bildiğimiz annesinin Osmancıklı ve babasının da Şamlı olduğudur.
Bu bağlamda Ak Şeyh adıyla da bilinen Akşemseddin anne memleketi olan Osmancık’ta bir süre ikamet etmiştir.
Osmancık’ta bu gün camii olarak kullanılan medresede hem ilim tahsil etmiş hem de müderrislik yapmıştır.
Bazı kaynaklar Akşemseddin’in Şam’da doğduğunu ifade etmekle birlikte bazı kaynaklar ise Osmancık’ta doğduğunu belirtmektedir.
Akşemseddin Hazretlerinin İskilip ilçesi ile bağlantısı ise sadece kız kardeşinin ve yeğenlerinin ikamet ettiği Evlik Köyü ile ilgilidir.
Ayrıca Evlik Köyü'nün söz konusu tarihlerde Osmancık’a bağlı olduğu da tahmin edilmektedir.
Bu bağlamda Akşemseddin bacısının evi olan Evlik Köyü’ne gelip gitmiştir. İskilip ile olan bağının tamamı bu kadardır.
Bu bilgilerle ilgili kaynakları arzu eden herkes ile paylaşmaya hazırım.
Daha sonra Osmancık’tan da ayrılan Akşemseddin Fatih Sultan Mehmet Han’a hoca olduktan sonra bölge ile fazla bağı kalmamış ve bütün ilmi çalışmalarını İstanbul’da sürdürmüştür.
Turizm hamlelerinde oldukça usta davranan İskilip tıpkı Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun İskilip’te kaldığı oteli kullandığı gibi Akşemseddin ile çok fazla bağı bulunmadığına inandığım Evlik Köyü'nü restore ederek turizme kazandırılması hamlesinde başarılı olmuştur.
İskilip’te yapılan turizm hamlelerinde oyun o derece ustaca oynanmıştır ki örneğin Bedri Rahmi olayı çok abartılmıştır.
Bu abartıya göre gören duyan hemen herkes Bedri Rahmi’yi İskilipli sanmaktadır.
İskilip’in son hamlesinde ise İstanbul’un fethi kutlamalarına alternatif olarak Akşemseddin’in İstanbul’a gidişi akıllara ziyan bir uygulama ile canlandırılmıştır.
Bu açık ve net bir bilgi kirliliğidir. Ne İskilip’i ne uğurlaması? Ve ne alaka? İstanbul’un fetih tarihinde Akşemseddin’in İskilip’te ne işi var ki?
Fatih Sultan Mehmet Han sanki Akşemseddin Hazretlerine telefon etti ve alo hocam İstanbul’u fethediyoruz ve sizi bekliyoruz mu dedi.
Bırakın İskilip’i Akşemseddin Hazretlerinin Osmancık’ta yaşadığı yıllar 1410 ile 1430 yılları arasıdır.
İstanbul’un fethi ise 1453 olup, Akşemseddin Hazretlerini fetih için İstanbul’a uğurlayanlara arz ederim.
Akşemseddin İskiliplidir demekle İskilipli olmaz. Akşemseddin İstanbul’un fethi için buradan gitti aha bizde böyle uğurladık demekle de olmaz. Bütün iddiaların bilimsel bir kaynağının gösterilmesi gerekir.
Aksi halde bu tür uygulamalar böylesine mübarek bir zatın aziz hatırasına yapılan en büyük ihanet olur.
Turizmde ilgiyi çekeceğiz diyerek Akşemseddin ile ilgili bilgileri kirletmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.
Hitit Üniversitesi bu duruma derhal el atmalı ve bilimsel açıklamalarda bulunarak doğru bilgiyi toplum ile paylaşmalı yanlışlara dur denilmelidir.
Hiçbir kaynağı olmayan akademik bilgi ve verilerden yoksun ifadelerle doldurulmuş olan Hazretlerin İskilip’ten fetih için İstanbul’a yolcu edilmesi son derece yanlış bir harekettir.
Hülasası Akşemseddin adına İskilip’te garip bir oyun oynanmaktadır. Korkarım yarın İskilip’te birileri ortaya çıkıp Atıf Hoca, Akşemseddin Hazretlerinin dokuzuncu göbekten torunu olduğu iddiasını ortaya sürecektir.
Böylesine Akşemseddin oyunlarının oynandığı amansız bir mücadele içerisinde kirli bilgi üzerine yeni kirli bilgiler inşa edilirse sakın şaşırmayın.
Buna mukabil Osmancık Akşemseddin camiinde Akşemseddin Eğitim Kültür Derneği tarafından helva ve pilav dağıtımı ile birlikte, Mevlid-i Şerif okunması ile tamamlanan alternatif bir program yapılmıştır.
Kavak’ta neler yapıldığını bilmiyoruz. Göynük’te uzun yıllardan bu yana akademik çalışmalar ve sempozyumlar yapılmaktadır.
Özetle turizmde hamle için önüne gelen herkes yanlış bilgilerle Akşemseddin Hazretlerini kullanmaktadır.
Memleket menfaati uğruna İstanbul’un manevi fatihi konumunda olan mübarek bir insan için bu yapılanlar bilimsellikten uzaktır.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Hitit Üniversitesi başta olmak üzere ivedi olarak doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşılmalıdır.