Türkiye’nin yerli akıllı telefon projesinde takvim ve teknik hedefler netleşmeye başladı. ASELSAN, Türk Telekom ve TTT İnovasyon iş birliğiyle yürütülen projede cihazın 2027’nin ilk çeyreğinde tanıtılması, seri üretimin ise İstanbul’da kurulması planlanan fabrikada yapılması hedefleniyor.
Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç’un verdiği bilgilere göre cihazda yerli yazılım, uydu haberleşmesi, yüksek güvenlikli kamu versiyonu ve Togg ekosistemiyle uyum gibi özellikler üzerinde çalışılıyor. Projenin ilk aşamasında kamu kurumlarının kullanımı, ardından cihazın geniş tüketici kitlesine sunulması planlanıyor.
Tanıtım için hedef 2027'nin ilk çeyreği
Yaklaşık üç yıllık bir hazırlık geçmişine sahip olduğu belirtilen proje, kamu kurumlarıyla yürütülen görüşmelerin ardından şekillendi. ASELSAN’ın da sürecin ilerleyen aşamasında projeye dahil olduğu aktarılırken, Türk Telekom’un “Yerli ve Milli Haberleşme Cihazı” projesi ilk kez Mart 2025’te kamuoyuna açıklanmıştı.
Erkoç, yerli akıllı telefonun 2027’nin ilk çeyreğinde tanıtılmasının planlandığını ve tanıtımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmasının hedeflendiğini bildirdi. Cihazın hangi marka adıyla piyasaya çıkacağına ilişkin çalışmalar ise henüz tamamlanmadı.
Üretim İstanbul'da yapılacak
Telefonun seri üretiminin Türkiye’de gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Erkoç’un verdiği bilgiye göre üretim için kurulacak fabrikanın İstanbul’da bulunması planlanırken, proje kapsamında şirket yapılanması da oluşturuldu.
Yeni yapılanma için yönetim süreci de devam ediyor. Projenin başına geçecek CEO için arayış başlatılırken, marka, üretim ve satış yapılanmasının önümüzdeki dönemde daha ayrıntılı hale gelmesi bekleniyor.
Uydu bağlantısıyla afetlerde iletişim hedefleniyor
Yerli telefonun öne çıkan özelliklerinden birinin uydu haberleşmesi olması planlanıyor. Cihazda mobil şebekelerin devre dışı kaldığı durumlarda da haberleşmeyi sürdürebilecek bir altyapının bulunması hedefleniyor.
Bu özelliğin özellikle deprem, sel ve diğer doğal afetlerle olağanüstü durumlarda iletişimin devamlılığını sağlaması amaçlanıyor. Projenin yalnızca günlük kullanım için bir akıllı telefon geliştirilmesinden öte, kriz dönemlerinde haberleşme güvenliğini artıracak bir sistem oluşturmayı hedeflediği belirtiliyor.
Telefonun yazılımı yerli geliştirilecek
Projenin donanım kadar yazılım tarafında da yerli çözümler üzerine kurulması planlanıyor. Erkoç, cihazın yazılımının Türkiye’de geliştirileceğini ve telefonun günlük kullanımda yaygın sosyal medya uygulamalarıyla uyumlu çalışmasının hedeflendiğini söyledi.
Böylece yerli telefon projesinin yalnızca Türkiye’de montaj veya üretim yapılmasına dayalı bir model yerine, yazılım ve haberleşme altyapısında da yerli kapasite oluşturması amaçlanıyor. ASELSAN ve Türk Telekom arasındaki iş birliğinin temel hedefleri arasında haberleşme teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılması da bulunuyor.
Togg ekosistemiyle bağlantı kurulacak
Telefonun kullanıcı arayüzünün Togg’un dijital ekosistemiyle uyumlu hale getirilmesi de proje hedefleri arasında yer alıyor. Bu entegrasyonla iki yerli teknoloji platformunun aynı dijital ekosistem içinde birlikte çalışabilmesi amaçlanıyor.
Planlanan yapı sayesinde yerli akıllı telefon ile Türkiye’nin otomotiv ve mobilite alanındaki teknoloji yatırımları arasında doğrudan bağlantı kurulması hedefleniyor. Entegrasyonun hangi fonksiyonları kapsayacağına ilişkin teknik ayrıntıların ise ilerleyen aşamalarda netleşmesi bekleniyor.
İlk kullanıcı kamu kurumları olacak
Telefonun piyasaya çıkışında ilk aşamada kamu kurumlarının öncelikli kullanıcı olması planlanıyor. Kamuya yönelik modelin yüksek güvenlikli ve kriptolu haberleşme özellikleriyle geliştirilmesi hedefleniyor.
Kamu kullanımının ardından cihazın bireysel tüketicilere de sunulması planlanıyor. Telefonun uzun pil ömrüne sahip olması, suya ve toza dayanıklılık sunması ve günlük kullanım ihtiyaçlarına cevap verebilmesi üzerinde çalışılıyor.
İki farklı versiyon üzerinde çalışılıyor
Projenin mümkün olduğunca geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabilmesi için farklı fiyat ve donanım seçenekleri üzerinde duruluyor. Cihazın biri daha erişilebilir fiyatlı, diğeri ise daha üst segment özelliklere sahip olmak üzere en az iki farklı versiyonla sunulması planlanıyor.
Satış kanallarında telekomünikasyon operatörlerinin yanı sıra teknoloji perakendecilerinin de kullanılması hedefleniyor. Erkoç, projenin temel motivasyonunun ticari kârlılıktan çok Türkiye’nin haberleşme teknolojilerindeki bağımsızlığını güçlendirmek olduğunu belirtti.
ASELSAN yaklaşık 29 yıl sonra telefona dönüyor
Yeni proje, ASELSAN’ın cep telefonu alanına uzun bir aranın ardından dönüşü anlamına da geliyor. Şirket, 1990’lı yıllarda geliştirdiği ASELSAN 1919 cep telefonunu 1997 yılında piyasaya sunmuş, daha sonra 1920 modelini geliştirmişti.
Yaklaşık 29 yıl sonra geliştirilen yeni projede ise klasik cep telefonu üretiminden farklı olarak yerli yazılım, uydu haberleşmesi, afet iletişimi, güvenlik ve bağlantılı dijital ekosistem özelliklerinin aynı cihazda bir araya getirilmesi hedefleniyor. Mevcut takvimin korunması halinde Türkiye’nin yeni yerli akıllı telefonunun 2027’nin ilk çeyreğinde kamuoyuna tanıtılması planlanıyor.




