İçişleri Bakanlığı, gazeteci Saygı Öztürk’ün kamuoyunda geniş yankı uyandıran “Yeşil” iddiasına ilişkin resmi bir açıklama yaptı. Bakanlık, Sözcü gazetesinde yayımlanan yazı sonrası yürütülen incelemede, telefon aramalarının Mahmut Yıldırım’dan değil, bir açık cezaevinden yapıldığının tespit edildiğini duyurdu.

Açıklamada, aramayı yapan kişinin C.A. isimli bir hükümlü olduğu belirtildi. Böylece, “Yeşil” olarak bilinen isimle irtibat kurulduğu yönündeki iddialara ilişkin resmi makamların ilk net bilgisi kamuoyuyla paylaşılmış oldu.

Aramalar 9 Aralık’ta Üç Kez Gerçekleşti

Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre, Saygı Öztürk 9 Aralık 2025 Salı günü gazetenin santral numarası üzerinden üç kez telefonla arandı. Görüşmelerin süreleri de detaylarıyla açıklandı; ilk arama yaklaşık iki dakika sürerken, diğer iki görüşmenin 15 dakika ve 13 dakika 34 saniye sürdüğü kaydedildi.

Yapılan teknik incelemelerde, bu aramaların bir açık cezaevi hattı üzerinden gerçekleştirildiği belirlendi. Bu tespit, iddianın seyrini değiştiren en önemli unsur olarak öne çıktı.

Içişleri Açıklama

Aramayı Yapan Hükümlü Tespit Edildi

İçişleri Bakanlığı, aramayı yapan kişinin C.A. adlı bir hükümlü olduğunu açıkladı. Cezaevinin ismi paylaşılmadı ancak şahsın suç geçmişine dair bilgiler kamuoyuna yansıtıldı. Açıklamaya göre C.A.’nın “adam öldürme, kasten yaralama ve mala zarar verme” suçlarından kaydı bulunuyor.

Bakanlık açıklaması, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla yapıldığı vurgusuyla tamamlandı. Böylece, iddiaların merkezindeki telefon görüşmelerine dair resmi tablo netleşmiş oldu.

Saygı Öztürk’ün Yazısı Tartışmayı Başlatmıştı

Gazeteci Saygı Öztürk, 11 Aralık 2025 tarihinde kaleme aldığı yazısında, kendisini telefonla arayan bir kişinin “Yeşil” olduğunu söylediğini aktarmıştı. Yazıda, arayan kişinin Suriye sınırında bulunduğunu, Türkiye’ye dönüşünde kısa süreli gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını anlattığı ifade edilmişti.

Bu anlatım, kamuoyunda “Yeşil” olarak bilinen ismin hâlâ hayatta olduğu ve temas kurduğu yönünde tartışmaları yeniden alevlendirmişti. İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması, bu iddialara doğrudan yanıt niteliği taşıdı.

Meteoroloji’den Kurban Bayramı uyarısı: Çorum’da yağış bekleniyor
Meteoroloji’den Kurban Bayramı uyarısı: Çorum’da yağış bekleniyor
İçeriği Görüntüle

“Yeşil” İsmi Neden Bu Kadar Hassas?

Kamuoyunda “Yeşil” kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım, özellikle 1990’lı yıllarla anılan faili meçhul cinayet iddialarının sembol isimlerinden biri olarak biliniyor. Adı, çok sayıda dava dosyasında ve resmi raporda geçmiş, yıllar boyunca tartışma konusu olmuştu.

DEP Milletvekili Mehmet Sincar, gazeteci Musa Anter ve eski binbaşı Cem Ersever gibi isimlerin öldürülmesiyle anılan dosyalarda da “Yeşil” isminin yer alması, bu kod adını Türkiye’nin yakın siyasi tarihinin en karanlık başlıklarından biri haline getirdi.

Resmi Açıklama Tartışmayı Başka Bir Yere Taşıdı

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla birlikte tartışma, “Yeşil aradı mı?” sorusundan “cezaevinden bu arama nasıl yapıldı?” sorusuna evrildi. Açık cezaevlerinden yapılan telefon görüşmelerinin denetimi ve bu tür iddiaların nasıl ortaya çıkabildiği, önümüzdeki günlerde daha fazla konuşulacak gibi görünüyor.

Resmi makamların verdiği bu bilgiler, iddiaların odağını değiştirirken, kamuoyunda hem güvenlik hem de cezaevi uygulamaları açısından yeni soruların doğmasına neden oldu.

Muhabir: Haber Merkezi