Nikol Paşinyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari ilişkiler açısından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Paşinyan, Gürcistan üzerinden Türkiye’ye uzanan demiryolu hattının Ermenistan’ın ihracat ve ithalatı için açıldığını duyurdu.
Açıklama, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde hız kazanan normalleşme ve ekonomik iş birliği sürecinin yeni bir aşaması olarak değerlendirildi.
Paşinyan’dan “büyük gelişme” açıklaması
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yaptığı açıklamada, Azerbaycan demiryolu hattının ardından Türkiye bağlantılı demiryolu güzergâhının da ticarete açıldığını belirtti.
Paşinyan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Azerbaycan demiryolunu takiben, Gürcistan üzerinden Türk demiryolunun Ermeni ihracat ve ithalatı için artık açık olduğunu duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, ülkemizin ekonomik hayatı için büyük bir gelişmedir.”
Paşinyan ayrıca Türkiye ve Gürcistan’a da teşekkür ederek, “Türkiye ve Gürcistan’daki ortaklarımıza yapıcı iş birliği için teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
Türkiye ile ticaret için bürokratik hazırlıklar tamamlanmıştı
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 13 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye ile Ermenistan arasındaki doğrudan ticarete yönelik bürokratik hazırlıkların tamamlandığını duyurmuştu.
Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye’den üçüncü bir ülke üzerinden Ermenistan’a gönderilen malların nihai varış veya çıkış noktalarının resmi kayıtlarda “Ermenistan/Türkiye” şeklinde gösterilmesinin önü açılmıştı.
Bu adımın özellikle lojistik süreçlerin kolaylaştırılması ve ticaret akışının hızlandırılması açısından önemli olduğu belirtilmişti.
Demiryolu hattı ticarette yeni dönem başlatabilir
Uzmanlar, Gürcistan üzerinden sağlanan demiryolu bağlantısının özellikle taşımacılık maliyetlerini azaltabileceğini ve iki ülke arasındaki dolaylı ticaret hacmini artırabileceğini değerlendiriyor.
Demiryolu hattının açılmasıyla birlikte Ermenistan’ın Türkiye üzerinden Avrupa ve farklı pazarlara erişiminin kolaylaşabileceği ifade ediliyor.
Ekonomi çevreleri, bölgesel lojistik ağlarının güçlenmesinin Güney Kafkasya’daki ticaret dengeleri açısından da önemli sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.
Normalleşme süreci dikkat çekiyor
Türkiye ile Ermenistan arasında son yıllarda diplomatik ve ekonomik normalleşme yönünde çeşitli adımlar atılmıştı.
İki ülke temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde sınırların açılması, ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi ve ticari ilişkilerin artırılması başlıkları öne çıkmıştı.
Demiryolu hattının ticarete açılması da bu sürecin somut adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.
Ermenistan’da seçim süreci etkili oluyor
Öte yandan Ermenistan’da 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde Başbakan Nikol Paşinyan’ın Türkiye ve Batı ile yakınlaşma sürecini hızlandırdığı yorumları yapılıyor.
Siyasi gözlemciler, Paşinyan’ın özellikle ekonomik normalleşme ve bölgesel iş birliği mesajlarını seçim sürecinde ön plana çıkardığını belirtiyor.
Buna karşılık Ermenistan’daki muhalefetin ise Türkiye ile ilişkiler konusunda hükümete eleştirilerini sürdürdüğü ifade ediliyor.


