29 Nisan 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapan galericiler için aranan eğitim şartı değiştirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik kapsamında, yetki belgesi alımında daha önce zorunlu olan lise mezuniyeti şartı kaldırılarak ilköğretim mezuniyeti yeterli hale getirildi.
Yönetmelikte hangi değişiklik yapıldı
Düzenleme, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında gerçekleştirildi. Yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin 2. alt bendinde yer alan “lise” ibaresi “ilköğretim” olarak değiştirildi.
Bu değişiklikle birlikte ikinci el araç alım satımında yetki belgesi başvurusu yapacak kişilerin eğitim düzeyine ilişkin kriter resmi olarak düşürülmüş oldu. Düzenleme, yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi.
Diğer başvuru şartları korunuyor
Eğitim şartında yapılan değişikliğe rağmen yetki belgesi için aranan diğer kriterlerde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Buna göre başvuru yapacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
Ayrıca iflas etmemiş olmak, belirli suçlardan hüküm giymemiş olmak ve Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak şartları da geçerliliğini koruyor. Bu kriterler, sektörde belirli bir standart ve güven ortamının sürdürülmesi amacıyla uygulanmaya devam edecek.
Sektöre girişte erişim kolaylığı sağlandı
Yapılan düzenleme, özellikle uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren ancak lise mezuniyeti bulunmadığı için yetki belgesi alamayan kişiler açısından önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. Eğitim şartının ilköğretim seviyesine çekilmesiyle birlikte daha geniş bir kesimin sektöre dahil olmasının önü açıldı.
Uzmanlara göre bu adım, kayıt dışı faaliyetlerin azaltılması ve sektörün daha kapsayıcı hale gelmesi açısından da etkili olabilir. Ancak uygulamanın uzun vadeli etkilerinin piyasa dinamiklerine bağlı olarak şekilleneceği ifade ediliyor.

