Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 23 Haziran Salı günü başlayacak haftalık çalışmalarında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşecek. Teklifte Emniyet Teşkilatı, basın kuruluşları, taksi taşımacılığı, yerel yönetim taşınmazları ve bazı vergi düzenlemelerine ilişkin hükümler yer alıyor.
Kanun teklifinin görüşmeleri sürecek
Genel Kurulda daha önce ilk 13 maddesi kabul edilen kanun teklifinin kalan maddeleri ele alınacak. Teklif, farklı alanlarda uygulamaya dönük düzenlemeler içerirken, özellikle Emniyet Teşkilatı ve basın ilan sistemiyle ilgili hükümler dikkat çekiyor.
Düzenlemeye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü eğitim ve öğretim kurumlarına girişte aranan sağlık şartlarını taşımadıkları gerekçesiyle ilişiği kesilen ancak yargı kararıyla eğitimine devam ederek mezun olan kişilerle ilgili yeni bir uygulama öngörülüyor. Bu kapsamda polis memuru veya polis amiri rütbesiyle Emniyet Hizmetleri Sınıfı’na atanan, daha sonra sağlık sebeplerine dayalı yargı kararı gereğince devlet memurluğundan ilişiği kesilenler, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’ndaki unvanlara atanabilecek.
Basın kuruluşlarına yönelik düzenleme gündemde
Teklifte Basın İlan Kurumu tarafından uygulanacak resmi ilan ve reklam kesme müeyyidelerine ilişkin düzenleme de bulunuyor. Buna göre gazete, dergi ve internet haber sitelerinin kanunda öngörülen vasıfları taşımaması veya yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde yaptırım uygulanabilecek.
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, ihlalin niteliği, ağırlığı ve süresini dikkate alarak 1 günden 10 güne kadar resmi ilan ve reklam kesme kararı verebilecek. Bu düzenleme, basın kuruluşlarının mevzuatta belirlenen şartlara uyumunu yakından ilgilendiriyor.
Taksi ve ticari plaka düzenlemeleri ele alınacak
Teklifte taksi taşımacılığı yapan mükelleflere yönelik vergi düzenlemeleri de yer alıyor. Taksi faaliyetinden elde edilen hasılatın tamamını, kullanılması zorunlu taksi mali cihazıyla tespit edip belgelendirenler, talep etmeleri halinde tespit edilen kazançları üzerinden vergilendirilebilecek.
Gerçek usulde gelir vergisi mükelleflerinin sahip oldukları taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devri de KDV’den istisna tutulacak. Böylece ticari plaka devriyle ilgili vergi uygulamasında yeni bir düzenlemeye gidilmiş olacak.
Yerel yönetim taşınmazları için ödeme kolaylığı
Kanun teklifinde il özel idareleri, belediyeler ve bunlar tarafından kurulan mahalli idare birliklerine ait taşınmazların satışına ilişkin hüküm de bulunuyor. Buna göre söz konusu taşınmazların satış bedeli peşin ya da taksitle ödenebilecek.
Bu düzenleme, yerel yönetimlere ait taşınmazların satış süreçlerinde ödeme seçeneklerinin çeşitlendirilmesini amaçlıyor. Peşin ödeme imkânının yanı sıra taksitli ödeme seçeneğiyle alıcılar açısından daha esnek bir süreç oluşturulması öngörülüyor.
Sayıştay Başkanı için seçim yapılacak
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta Sayıştay Başkanlığı seçiminin de yapılması bekleniyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda belirlenen iki aday arasından yeni Sayıştay Başkanı gizli oylamayla seçilecek.
Seçimde Sayıştay Başkanı Metin Yener ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürü Bahtiyar Sazlık yarışacak. Genel Kurulda yapılacak oylamada, TBMM üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olmamak kaydıyla toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu aranacak.
Meclis Araştırma Komisyonu toplanacak
Meclis’te bu hafta komisyon çalışmaları da devam edecek. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta okullarda meydana gelen olaylar ile çocukların dijital ortamlarda karşılaştıkları risklerin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplanacak.
Komisyonda çocukların dijital ortamlarda maruz kalabileceği olumsuz etkiler, benzer olayların önlenmesi için alınacak tedbirler ve çözüm önerileri ele alınacak. Çalışmaların, çocukların güvenliği ve eğitim ortamlarının korunmasına yönelik politika önerilerine katkı sunması bekleniyor.
Partilerin grup toplantıları yapılacak
Salı ve çarşamba günleri Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Grup toplantılarında hem Meclis gündemi hem de iç ve dış politikaya ilişkin gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda milletvekillerine hitap edecek. Böylece Meclis’te yeni hafta, yasama çalışmaları, komisyon toplantıları ve siyasi parti grup toplantılarıyla yoğun geçecek.
