Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak'tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.
Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı.
Duyuruda, "22 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir." ifadesi kullanıldı. 
Süt fiyatı geçen yılın Temmuz ayında 11 lira 50 kuruş olarak belirlenmişti.
Duyuruda, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği ve baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için 20 kuruş fark uygulanacağı kaydedildi.
Açıklanan fiyat, maliyetlerin büyük oranda artması nedeniyle üreticiyi tatmin etmedi. Süt üreticileri, yem fiyatları başta olmak üzere tüm giderlerin aşırı oranda arttığına dikkati çekerek, maliyeti kurtaramadıklarını belirtiyor.
Tüketiciler ise temel gıda olarak önemli bir yeri bulunan süt ve süt ürünlerinin fiyatının yüksekliğinden yakınarak, yüksek enflasyon ve zamlar karşısında zor durumda kaldıklarını dile getiriyor.
Bu arada CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, çiğ süt fiyatlarını ve üreticilerin yaşadığı zorlukları TBMM’de gündeme getirecek.
DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GİTMESİN”
Tahtasız, “Enflasyonun çok altında kalan bu artış çiftçimizi bitirme kararıdır. 1 ton süt parası 1 asgari ücrete eşitti, bugün asgari ücret 17 bin lira oldu, 1 ton süt hâlâ 13.500 lira. Sadece Aralık ve Ocak ayında kesik yemin kilosuna yüzde 35 zam yapıldı. Üreticimizin isteği ‘1 litre süt 1 kilo sanayi yemi alsın, yeter’ diyor. Ama AKP iktidarı bu isteklerine bir türlü uymuyor. Çiğ süt fiyatına enflasyonun çok altında bir artış yapılması kabul edilemez. Bu fiyat damızlıkların kesilmesine, işletmelerin kapatılmasına ve hayvancılığa bir darbe daha vurulmasına yol açacaktır. Devlet Planlama Teşkilatını kapattınız, Et ve Süt Kurumunu borç batağına sürüklediniz; şimdi de hayvancılığı tamamen bitireceksiniz. Sayenizde halk kırmızı et yemeyi unuttu. Üreticimizi, çiftçimizi dinleyin artık. Süt fiyatını 17 TL olarak düzeltin. Damızlık hayvanlarımızı kesime göndermeyin” dedi.