Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınması Çorum’daki sivil toplum kuruluşlarını ve sendikaları harekete geçirdi. Eğitim-Sen binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, sürecin sadece üretim yapan çiftçiyi değil, tüketici konumundaki tüm vatandaşları yakından ilgilendirdiğini vurguladı. Gül, atılan bu adımın halkın emeğinin sermayeye devredilmesi anlamına geldiğini savundu.
HALK SAĞLIĞI VURGUSU
Toplantıda söz alan Gül, özelleştirmenin yaratacağı tahribata değindi. Şeker pancarı üretiminin devamlılığı ve gıda güvenliği konularının hayati önem taşıdığını belirten Gül, şu ifadeleri kullandı:
"Şeker fabrikalarının satışı sadece çiftçi sorunu değil, halkın sorunudur! Halk sağlığı her türlü gelirden önemlidir. KESK olarak halkın ve ülkenin yararına olacak her türlü çalışmaya, birlikteliğe ve mücadeleye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğimizi belirtiriz."
İHALE SÜRECİNE TARİHSEL BAKIŞ
Hükümetin Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ bünyesindeki 14 fabrikanın satışı için düğmeye bastığını hatırlatan Gül, bu kararın bütçe açıklarını kapatma amacı taşıdığını iddia etti. Geçmiş yıllarda yaşanan süreçleri anımsatan Gül, şunları kaydetti:
"AKP hükümetinin Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 14 fabrikasını özelleştirme kararı Resmi Gazete’de ilan edildi. Borç batağında çırpınan iktidar, bütçe açığını kapatma telaşıyla elde kalan son kurumları da sermayeye peşkeş çekme hazırlığını tamamlamış görünüyor. Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilirken, 2012 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından durdurulmuştu."
ET VE SÜT SEKTÖRÜNDEN ÖRNEK VERDİ
Özelleştirme politikalarının tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerini somut örneklerle anlatan Gül, geçmişte Et Balık Kurumu ve süt endüstrisinde yapılan satışların Türkiye'yi ithalatçı konuma düşürdüğünü belirtti. Gül, TEKEL örneğini vererek kamu zararının boyutlarına şu sözlerle dikkat çekti:
"Süt Endüstrisi Kurumu ve TEKEL özelleştirmelerinin sonucunda hem tarımsal üretici, hem de bu alanda çalışan emekçiler çok zor durumda bırakılmıştır. Nerdeyse ülkede kamuya ait fabrika kalmadı. TEKEL’in içki bölümü 'değerinin altına' 290 milyon dolara satılırken, birkaç yıl sonra ihaleyi alan firma TEKEL’in içki bölümünü 2,1 milyar dolara satmıştı."
MEYDANLARA İNİYORLAR
Özelleştirme kararına karşı toplumsal muhalefetin büyüdüğüne işaret eden Mustafa Gül, Çorum'da geniş katılımlı bir miting organize edileceğini duyurdu. Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğünde, sendikalar ve meslek odalarının desteğiyle 7 Nisan Cumartesi günü Saat Kulesi Meydanı'nda toplanılacak.
Gül, eylem planına ilişkin açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
"ŞEKER FABRİKALARININ SATILMASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ! Bu kapsamda şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı 7 Nisan 2018 Cumartesi günü ilimizde Saat Kulesi Meydanında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından organize edilen, tüm sendikalar, odalar başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerine katılım çağrısı yapılan bir miting düzenlenecektir."
Nişasta bazlı şeker kotasının artırılmasını da eleştiren Gül, yerli üretimin modernizasyon çalışmalarıyla desteklenmesi gerektiğini ve ithalat politikalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

