CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, 2025 yılının ilk dört ayına ilişkin çarpıcı bütçe verilerini kamuoyuyla paylaştı. Akay, "Vatandaşlarımız saniyede 271 bin lira vergi ödedi, kamu ise saniyede 410 bin liraya yakın harcama yaptı" dedi.
Bütçede gelir ve harcama uçurumu
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan Akay, bütçedeki gelir-gider dengesine dikkat çekerek, “2025’in ilk dört ayında kamu harcamaları 4 trilyon 249 milyar liraya, kamu gelirleri ise 3 trilyon 364 milyar liraya ulaştı. Bunun 2 trilyon 810 milyarı vergi gelirinden oluştu” ifadelerini kullandı.
Günde 23 milyar TL vergi
CHP’li Akay, vatandaşın günlük vergi yükünü şu sözlerle özetledi:
-
Saniyede: 271 bin TL
-
Günde: 23 milyar TL
-
Aylık: 1 trilyon TL
Buna karşın kamu harcamaları:
-
Saniyede: 409 bin 887 TL
-
Günde: 35 milyar TL
-
Aylık: 1 trilyon 62 milyar TL
Faiz giderleri rekor kırdı
Akay, kamu bütçesindeki faiz yüküne de dikkat çekerek, “Yalnızca ilk dört ayda faiz gideri 724 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artış anlamına geliyor” dedi.
“Bütçe disiplini kontrol dışına çıktı”
Konuşmasında hükümete çağrıda bulunan Akay, "Bütçe disiplini artık kontrol dışına çıktı. Ekonomi her geçen gün irtifa kaybediyor ama iktidar bu tabloya seyirci kalıyor" ifadeleriyle uyarıda bulundu.


