Tokat, Gümüşhane ve Nevşehir'de belde statüsü kazanan altı yerleşim yerinde seçmenler, 7 Haziran Pazar günü belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerini belirlemek için oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilecek seçimler, yeni kurulan beldelerin ilk yerel seçimleri olma özelliğini taşıyor.
Seçimlerin tamamlanmasının ardından söz konusu yerleşim yerlerinde belediye yönetimleri resmen oluşacak. Böylece yeni beldelerde yerel yönetim süreci seçmenlerin tercihleri doğrultusunda şekillenecek.
Sandıklar oy verme işlemi için hazırlandı
Seçim hazırlıkları kapsamında sandık kurulları oluşturulurken, oy verme işlemlerinin sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli düzenlemeler tamamlandı. Seçmenler, belirlenen sandıklarda hem belediye başkanını hem de belediye meclisi üyelerini seçmek için oy kullanacak.
Yetkililer, seçim sürecinin güvenli ve düzenli şekilde yürütülmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi. Oy verme işlemlerinin ardından sandıklar açılarak sayım ve döküm işlemleri gerçekleştirilecek.
Altı yerleşim yerinde seçim heyecanı yaşanacak
Seçim yapılacak yerleşim yerleri Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Yolüstü ve Çevrecik beldeleri, Almus ilçesine bağlı Bağtaşı beldesi ile Yeşilyurt ilçesine bağlı Kuşçu beldesi olarak açıklandı.
Bunun yanı sıra Gümüşhane'de Tekke beldesi ile Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde de seçmenler sandık başına gidecek. Bu yerleşim yerlerinde kurulacak yeni belediye yönetimleri, seçim sonuçlarının ardından görevlerine başlayacak.
27 siyasi parti seçimlere katılıyor
Ara seçimlere katılma yeterliliğine sahip 41 siyasi partiden 27'si seçimlere katılmak üzere başvuruda bulundu. Partiler, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen birleşik oy pusulasındaki sıralamaya göre seçmenin karşısına çıkacak.
Seçimlerde siyasi partilerin yanı sıra adayların yerel hizmet projeleri ve bölgesel beklentilere yönelik vaatleri de belirleyici olacak. Sonuçların, yeni beldelerin yerel yönetim yapılanmasının şekillenmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.
Yeni belediye yönetimleri belirlenecek
Yarın gerçekleştirilecek seçimlerin ardından belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri belli olacak. Böylece belde statüsü kazanan yerleşim yerlerinde yerel yönetim organları ilk kez halkın oylarıyla oluşturulmuş olacak.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kazanan adaylar mazbatalarını alarak görevlerine başlayacak. Yeni yönetimlerin, beldelerin altyapıdan sosyal hizmetlere kadar birçok alandaki ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütmesi bekleniyor.
