Türkiye’de aday sürücülere yönelik yaptırımların kapsamı genişletiliyor. Meclis’e sunulan yeni torba kanun teklifine göre drift atan, makas yapan veya geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeyen aday sürücülerin belgeleri iptal edilecek.

Yaptırımlar kalıcı iptale dönüşecek

Mevcut uygulamada drift yapmak, trafikte makas atmak ya da ambulans ve itfaiye gibi geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermemek gibi ihlallerde sürücü belgeleri geçici olarak geri alınabiliyor. Yeni düzenleme ile bu ihlallerin aday sürücüler açısından daha ağır sonuç doğurması hedefleniyor.

Teklife göre trafik güvenliğini ciddi biçimde tehlikeye düşüren bu tür ihlallerde aday sürücü belgesi iptal edilecek. Böylece aday sürücüler için bazı trafik ihlallerinde geçici yaptırım yerine kalıcı belge iptali uygulanabilecek.

Geçen yıl 31 bin 978 aday sürücünün belgesi iptal edildi

2017 yılından 17 Haziran 2026’ya kadar Türkiye’de toplam 161 bin 347 aday sürücünün belgesi iptal edildi. Bu süreçte en fazla belge iptaline neden olan ihlal, alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç kullanmak oldu.

Ordu Ticaret Borsası’ndan Yılmaz Kaya’ya ziyaret
Ordu Ticaret Borsası’ndan Yılmaz Kaya’ya ziyaret
İçeriği Görüntüle

Söz konusu ihlal nedeniyle 123 bin 72 aday sürücünün belgesi geri alındı. Aday sürücülere yönelik iptaller özellikle son yıllarda artarken, 2025 yılında 31 bin 978 belge iptaliyle dönem içerisindeki en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Aday sürücülerin oranı yüzde 8,7

Etki analizinde yer alan verilere göre Türkiye’de 38 milyon 907 bin 247 sürücü belgesi sahibi bulunuyor. Bu kişilerin 3 milyon 402 bin 75’ini aday sürücüler oluşturuyor.

Aday sürücülerin toplam sürücüler içindeki payı yüzde 8,7 seviyesinde bulunuyor. Yeni düzenleme ile özellikle sürücülüğün ilk döneminde trafik güvenliğini riske atan davranışların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Güncel iptal verileri

Aday sürücülere ilişkin öne çıkan veriler şöyle:

Toplam sürücü belgesi sahibi: 38 milyon 907 bin 247

Aday sürücü sayısı: 3 milyon 402 bin 75

Aday sürücü oranı: Yüzde 8,7

2017-17 Haziran 2026 arasında iptal edilen aday sürücü belgesi: 161 bin 347

2025 yılında iptal edilen aday sürücü belgesi: 31 bin 978

Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde araç kullanma nedeniyle iptal: 123 bin 72

Yeni düzenlemede iptal kapsamına alınması öngörülen ihlaller: Drift, makas atma, geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeme

Muhabir: Haber Merkezi