12 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun görev, yetki ve çalışma usulleri düzenlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 232’nci maddesine dayanılarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadelede kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek amacıyla kurulun görev alanı ve çalışma sistemi netleştirildi. Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girerken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi.

Koordinasyon kurulunun yapısı belirlendi

Yeni yönetmeliğe göre Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısının başkanlığında faaliyet gösterecek. Kurulda farklı kurum ve kuruluşlardan üst düzey temsilciler yer alacak.

Kurul üyeleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürü, Vergi Denetim Kurulu Başkanı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı bulunacak.

Bayram dönüşü ağır tonajlı araçlara trafik kısıtlaması
Bayram dönüşü ağır tonajlı araçlara trafik kısıtlaması
İçeriği Görüntüle

Suç gelirleri ve terör finansmanıyla mücadele hedefleniyor

Kurulun temel görevleri arasında suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye yönelik mevzuat taslaklarının değerlendirilmesi yer alıyor. Ayrıca ilgili kurumlar arasında iş birliğini güçlendirmek ve uygulama stratejileri belirlemek de kurulun görevleri arasında bulunuyor.

Kurul, bu kapsamda yönlendirici kararlar alarak mali suçlarla mücadele alanında politika ve uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak. Böylece kamu kurumları arasında koordinasyonun artırılması ve mücadele mekanizmalarının daha etkin çalışması hedefleniyor.

Kurul yılda iki kez toplanacak

Yönetmelik kapsamında Koordinasyon Kurulu’nun çalışma takvimi de belirlendi. Kurul, her yıl nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez olağan toplantı gerçekleştirecek.

Başkanın gerekli görmesi veya kurul üyelerinden birinin yazılı talepte bulunması halinde olağanüstü toplantı da yapılabilecek. Toplantılar oy hakkı bulunan üye sayısının yarısından bir fazlasının katılımıyla gerçekleştirilecek ve kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğuyla alınacak.

Kararlarda başkanın oyu belirleyici olacak

Toplantılarda oyların eşit çıkması durumunda başkanın oyu iki oy sayılacak. Böylece karar süreçlerinde başkanın oyu belirleyici rol oynayabilecek.

Kurulun sekreterya hizmetleri ise Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülecek. Bu yapı ile mali suçlarla mücadelede kurumsal koordinasyonun güçlendirilmesi ve karar süreçlerinin daha etkin şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

Muhabir: Haber Merkezi