Milli Eğitim Bakanlığı, 2026 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında özel gereksinimli öğrencilere yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Buna göre merkezi sınavda öğrencilere eşlik edecek okuyucu ve kodlayıcılar, özel eğitimden geçirilmiş öğretmenler arasından seçilecek.

Okuyucu ve kodlayıcılar artık eğitimli olacak

Yeni uygulamayla birlikte, özel gereksinimli öğrencilere sınavda destek veren okuyucu ve kodlayıcılar artık belirli bir eğitim sürecinden geçecek. “Sınav Tedbir Hizmeti Uygulayıcı Kursu”nu başarıyla tamamlayan öğretmenler bu görevlerde yer alacak.

Bu kurs kapsamında öğretmenlere betimleyici okuma teknikleri, iletişim becerileri ile etik ve güvenlik konularında hem teorik hem uygulamalı eğitim veriliyor. Amaç, sınav sürecinde öğrencinin performansını en doğru şekilde yansıtabilmesi.

Sınav tedbirlerinin kapsamı genişletildi

Bakanlık, özel gereksinimli öğrenciler için uygulanan sınav tedbirlerini de genişletti. Görme, işitme, zihinsel yetersizlik, otizm ve öğrenme güçlüğü gibi farklı ihtiyaç gruplarına göre çeşitli destekler sunuluyor.

Bu destekler arasında ek süre verilmesi, tek kişilik salonlarda sınav imkanı, okuyucu desteği, ders muafiyeti ve gerektiğinde hastane ya da ev ortamında sınav uygulanması yer alıyor. Tedbirler, öğrencinin sağlık raporu ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirleniyor.

Ek süre ve erişilebilir sınav uygulamaları

Özel gereksinimli öğrencilere genellikle 20 dakika ek süre tanınıyor. Bunun yanı sıra ince motor becerilerinde zorluk yaşayan öğrenciler için uygun fiziksel koşullar sağlanırken, bazı öğrenciler için yabancı dil testinden muafiyet imkanı da sunuluyor.

Görme yetersizliği olan öğrenciler için ise farklı soru kitapçığı seçenekleri hazırlanıyor. Bu seçenekler arasında büyük puntolu kitapçıklar, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde uygulamalar veya görsel içeriklerin eşdeğer sorularla değiştirildiği özel formatlar bulunuyor.

Süreç dijital sistemlerle takip ediliyor

Sınav tedbirleri süreci, veli başvurusu ile başlıyor ve Rehberlik ve Araştırma Merkezleri üzerinden yürütülüyor. Elde edilen veriler MEBBİS ve e-Okul sistemlerine aktarılıyor ve okul yönetimleri tarafından takip ediliyor.

Bu sistem sayesinde öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun düzenlemelerin eksiksiz şekilde uygulanması hedefleniyor.

Minik mucitlerden büyük adım: Kendi roketlerini yaptılar
Minik mucitlerden büyük adım: Kendi roketlerini yaptılar
İçeriği Görüntüle

Amaç: Türkiye genelinde standart uygulama

Bakanlık, yeni “sertifikalı uygulayıcı” modeliyle Türkiye genelinde sınav uygulamalarında standartlaşmayı amaçlıyor. Her ilde aynı kalite ve hassasiyetle hizmet verilmesi hedefleniyor.

13 Haziran 2026’da gerçekleştirilecek LGS kapsamında uygulanacak bu modelle, özel gereksinimli öğrencilerin sınav sürecinde eşit ve erişilebilir koşullarda değerlendirilmesi planlanıyor.

Muhabir: Anadolu Ajansı