Osmancık Kaymakamlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar, ‘Osmancık Kaypak Yemeği’nin coğrafi tescili ile sonuçlandı.
Böylece Osmancık Kaypak Yemeği, Osmancık ilçesinin üçüncü coğrafi ürünü, Çorum’un ise 23.cü coğrafi işaretli ürünü olarak koruma altına alınmış oldu.
Osmancık Kaymakamı Furkan Duman, ‘Osmancık Kaypak Yemeği’ne coğrafi işaret tescili alınmasının Çorum’a ve Osmancık’a hayırlı olmasını diledi.
Kaymakam Duman, “kadim coğrafyamızın değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla çıkmış olduğumuz bu güzel yolda Osmancık ilçemizin bir değerini daha tescillemenin mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
Osmanlı mutfağının gözde yemeklerinden bir tanesi olan ‘Osmancık Kaypak Yemeği’, tarihi bir geçmişi olan, kökeni, çok eskilere dayanan isteğe bağlı olarak içi boş yada dolu tercih edilen bir mantı çeşididir.
Türkiye’nin her bölgesinde farklı isim ve tekniklerle hazırlanan mantı ve mantı benzeri yemeklerin kökeni Orta Asya coğrafyasına kadar uzanır.
Sadece Türkiye’deki mantı ve benzeri hamur işi yemekler uzun bir liste oluşturur.
Osmancık Kaypak Yemeğini farklı kılan ise incecik yufkası, hamuru, verilen şekillerin ustalığı; içinin ve katığının lezzetiyse coğrafyanın sunduklarına bağlıdır.
Buğday ve buğday unuyla bin bir çeşit hamur işi üretilen bu coğrafyada mantı, tüm halkların ortak bir noktada buluşup sevdiği; ismi, malzemesi ve yapım teknikleri açısından küçük nüanslarla birbirinden ayrıştırarak ürettiği ve başka çeşitlerini reddetmediği lezzetli bir kültürel mirastır.