23 Nisan 2026 tarihinde saat 10.11 itibarıyla kamuoyuna yansıyan açıklamalara göre, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi okullardaki güvenlik sisteminin tamamen yenileneceğini duyurdu. Memurlar.Net kaynaklı haberde, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından geliştirilen 7 basamaklı güvenlik modelinin ülke genelinde uygulanmasının planlandığı belirtildi.
Yeni model kapsamında okul giriş-çıkışları, çevre güvenliği, öğrenci takibi ve kurumlar arası koordinasyon baştan aşağı yeniden yapılandırılacak. Açıklamada, mevcut sistemin güncellenerek daha kapsamlı ve çok katmanlı bir güvenlik yaklaşımına geçileceği ifade edildi.
Risk analizi ve güvenlik kurulları yeniden oluşturulacak
Yeni modelin ilk adımı olarak okullardaki risk ve tehdit analizleri güncellenecek. Her okulda eğitimciler, karakol amirleri ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan güvenlik kurulları kurulacak ve tehdit tanımlamaları yeniden yapılacak.
Bu kurullar, okul bazlı riskleri belirleyerek önleyici tedbirlerin planlanmasını sağlayacak. Mevcut güvenlik sisteminin tamamen yenilenmesiyle birlikte, okulların güvenlik altyapısının standart hale getirilmesi hedefleniyor.
Okul çevresinde denetimler artacak, erken uyarı sistemi kurulacak
İçişleri Bakanlığı tarafından fiziki güvenlik önlemleri artırılacak ve okul giriş çıkışları ile çevresinde denetimler sıkılaştırılacak. Bu kapsamda, okul ile en yakın karakol arasında doğrudan iletişim sağlayacak bir erken uyarı sistemi kurulacak.
Söz konusu sistem sayesinde olası risk durumlarında güvenlik güçlerinin hızlı müdahalesi sağlanacak. Böylece özellikle acil durumlarda zaman kaybının önüne geçilmesi ve olayların büyümeden kontrol altına alınması amaçlanıyor.
Psikolojik takip ve toplum sağlığı merkezleri devreye girecek
Yeni güvenlik modelinde yalnızca fiziki önlemler değil, öğrencilerin psikolojik durumları da yakından izlenecek. Psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlığı bulunan öğrenciler, toplum sağlığı merkezleri aracılığıyla düzenli olarak takip edilecek.
Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki toplum sağlığı merkezlerinin aktif rol alması planlanıyor. Amaç, risk taşıyan durumların erken aşamada tespit edilerek önleyici müdahalelerin yapılması.
Siber devriye ve riskli öğrencilere yakın takip uygulanacak
Model kapsamında risk altındaki çocuklara yönelik siber takip mekanizması da devreye alınacak. Emniyet birimlerine bağlı sanal devriye ekipleri, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyun gruplarında çocukları tehditlere karşı izleyerek olası tuzaklara karşı önlem alacak.
Bu uygulama ile dijital ortamdaki risklerin erken tespit edilmesi ve çocukların korunması hedefleniyor. Aynı zamanda sorunlu olarak tanımlanan öğrencilerin düzenli takibi yapılarak olası risklerin büyümesi engellenecek.
Bakanlıklar arası veri paylaşımı ve eğitim çalışmaları yapılacak
Yeni modelde Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında veri paylaşımı sağlanacak. Bu sayede öğrencilerin durumu çok yönlü olarak değerlendirilecek ve kurumlar arası koordinasyon güçlendirilecek.
Ayrıca okullarda acil durumlara yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacak. Öğrencilere, öğretmenlere ve velilere yönelik konferans ve seminerler düzenlenerek güvenlik bilincinin artırılması hedefleniyor.



