8.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifine tepki gösteren kamu çalışanları, Türkiye genelinde iş bırakma eylemine gitti. Memur-Sen, Kamu-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş ve çok sayıda sendikanın çağrısıyla başlayan eylem, özellikle ulaşımda ciddi aksamalara yol açtı. İzmir’de İZBAN başta olmak üzere Aydın, Denizli, Zonguldak ve Karabük’te tren seferleri iptal edildi.

Sendikaların taleplerine hükümetten gelen son teklifin de reddedilmesinin ardından, gözler 19 Ağustos 2025 Salı günü yapılacak olan kritik toplantıya çevrildi. Uzlaşma sağlanamaması halinde süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınacak.

Hükümetin Zam Teklifi Reddedildi

Toplu sözleşme görüşmelerinde kamu işveren heyetinin sunduğu son teklifte;

2026 yılı için: İlk altı ayda %10, ikinci altı ayda %6

2027 yılı için: Her iki altı ayda %4
oranında zam öngörülürken, ayrıca taban aylıklara 1.000 TL’lik artış önerildi.

Ancak sendikalar, bu teklifin yüksek enflasyon karşısında kamu çalışanlarını koruyamayacağını belirterek öneriyi yetersiz buldu ve reddetti.

Memurlar “Refah Payı” ve Gerçekçi Artış İstiyor

Memur-Sen’in açıklamasına göre kamu çalışanlarının talepleri şöyle:

2026’nın ilk yarısı için: %10 refah payı, 10 bin TL taban aylık artışı, %25 zam

Emeklilere ücretsiz oldu: 2026 sonuna kadar tek kuruş ödemeyecekler!
Emeklilere ücretsiz oldu: 2026 sonuna kadar tek kuruş ödemeyecekler!
İçeriği Görüntüle

2026 ikinci yarısı: %20 zam

2027 ilk yarısı: 7.500 TL taban aylık artışı ve %20 zam

2027 ikinci yarısı: %15 zam

Sendikalar, bu taleplerin temel geçim ihtiyaçlarına ve reel ekonomik koşullara göre belirlendiğini savunuyor.

İş Bırakma Eylemine Geniş Katılım

İş bırakma eylemine katıldığını açıklayan konfederasyonlar:

Memur-Sen

Türkiye Kamu-Sen

KESK

Birleşik Kamu-İş

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu

Çalışan-Sen

YURT-Sen

Mühendis Tek-Sen

Asim-Sen

Sendikalar, kamu çalışanlarının yalnızca maaş artışı değil, aynı zamanda sosyal haklar ve çalışma koşullarında da iyileştirme istediğini vurguladı.

Ulaşımda Aksamalar Başladı: İZBAN Seferleri İptal

Eylemin en somut etkisi ulaşıma yansıdı. İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) tarafından yapılan açıklamada, “TCDD personelinin işbaşı yapmaması nedeniyle 18 Ağustos Pazartesi günü tüm seferler iptal edilmiştir” denildi.

Aynı şekilde Aydın, Denizli, Zonguldak ve Karabük’te de TCDD’ye bağlı banliyö ve bölgesel tren seferlerinin durdurulduğu bildirildi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde toplu taşıma kullanan vatandaşlar alternatif ulaşım yöntemlerine yönelmek zorunda kaldı.

Gözler 19 Ağustos’ta: Uzlaşma mı Hakem Kurulu mu?

Taraflar 19 Ağustos’ta yeniden masaya oturacak. Bu toplantıda uzlaşma sağlanamazsa süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınacak ve kurulun kararı bağlayıcı olacak.

Ancak sendikalar, masada sonuç alınmasını ve toplu sözleşmenin karşılıklı mutabakatla tamamlanmasını istiyor. Aksi halde yeni eylem kararları ve geniş çaplı protestoların gündeme gelmesi bekleniyor.

Muhabir: Haber Merkezi