İstanbul'da beklenen büyük depreme karşı hazırlıklar hız kesmeden sürüyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bu cumartesi günü iller arası geniş kapsamlı bir tatbikat yapılacağını açıkladı. Altı aydır üzerinde çalışılan tatbikatın, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'deki sağlık sisteminin olası bir Marmara depremine nasıl cevap vereceğini test etmek amacı taşıdığı belirtildi.
Deprem Senaryosu Gerçeğe Yakın Şartlarda Uygulanacak
Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Memişoğlu, tatbikatın sadece kâğıt üstünde değil, sahada gerçekçi senaryolarla yürütüleceğini vurguladı. İstanbul, olası bir büyük depremde 10 bölgeye ayrılacak; her bölgeye Anadolu’daki belirli illerden sağlık ekipleri destek verecek.
Bakan Memişoğlu, "12 saatlik kritik zaman diliminde İstanbul'a dışarıdan yardım gelmese bile sağlık sisteminin ayakta kalabilmesi için ayrıntılı bir plan hazırladık. 12, 18, 36 saatlik süreçler için hareket planlarımız hazır" dedi.
Ambulanslar, Helikopterler ve Sahra Hastaneleri Otomatik Devrede
Depreme hazırlık kapsamında ambulanslar, helikopterler ve sağlık tırları talimat beklemeden otomatik olarak harekete geçecek. İstanbul’da bulunan referans hastaneler ile Anadolu’daki hastaneler eşleştirildi. Böylece hangi hastanenin, hangi bölgeye destek vereceği önceden belirlendi.
Cumartesi günü yapılacak tatbikatta, 16 ildeki ekipler Kadıköy ve Tuzla üzerinden İstanbul’a intikal ederek sağlık zincirinin işleyişini test edecek.
İstanbul Depremi Sonrası İlk Bulgular
Memişoğlu, geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan sağlık durumuna da değindi. Panik nedeniyle düşme ve çarpma kaynaklı 236 ortopedik yaralanmanın bildirildiğini, bu hastalardan 41'inin halen tedavi altında olduğunu söyledi. "En çok ayak ve omurga kırıkları yaşandı, ciddi bir can kaybı olmadı" diyen Bakan, sağlık sisteminin ilk tepkisinin başarıyla verildiğini ifade etti.
"Depremi Siyasallaştırmamalıyız"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili'nin AFAD toplantısına davet edilmediği iddialarına da yanıt veren Memişoğlu, "Belediye Başkan Vekili tüm toplantılarda bizlerle birlikteydi. Deprem, siyaset üstü bir meseledir. İstanbul hepimizin. Bu sorunu birlikte çözmeliyiz" açıklamasında bulundu.
Sık Sık Tatbikatlar Yapılacak
Memişoğlu, 2025 ve 2026 yıllarında da İstanbul ve çevresinde benzer tatbikatların sık aralıklarla yapılacağını belirtti. Sağlık Bakanlığı, deprem anında bireylerin ve sağlık personelinin reflekslerinin güçlenmesi için düzenli eğitim ve tatbikatları artıracak.



