Fazla anlam yüklemeyin dünyaya 

Yarısı şükür, yarısı sabır, yarısı teselli, yarısı kahır.Demem o ki, kimseye gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Unutulmayacak anı, silinmeyecek insan yok. Kimse için kendinizden ödün vermeyin. Vazgeçilmez olan sizsiniz bir başkası değil, önce kendinize değer verin kişiler gelip geçicidir, siz hep kendinizle berabersiniz.
Anlatmak ve anlaşılmak için de fazla yormayın kendinizi;

İnsanların yarısı samimiyetsiz, diğer yarısı size sağır.

ikili ilişkilerde sıkça yapılan hatadır. aile dışında kimseye yok olmayacakmış gibi büyük anlamlar vermeyin. onlar da gidiyor. ya da azalarak bitiyor. “İnce düşünen insanların sık yaptığı hata, kişiliği küçük insanlara büyük anlamlar yüklemektir.” diyor Aldous Huxley. Aslında küçük büyük her şeye genel olarak büyük anlamlar yükler ince düşünceli, hassas insanlar. Bu yüzden çok yorulur, çabuk yıpranırlar hayat karşısında.Hayatta herşey istediğimiz gibi olmaya bilir. Bazı şeyler olur ya da olmaz, gelir ya da gelmez, lutfedilir veya edilmez, alınır ya da alınmaz ama şunu asla unutmayın "Gerçekleşmeyen her şeyin arkasında Allah’ın murad ettiği bir hayır vardır..”bu  yüzden Allah'a sadece bize verdikleri için değil, vermediği şeyler için de şükretmemiz lazım. İnsan bazen ümitsiz olabiliyor neden olamadı diye isyan edecek dereceye herkesin gelmişliği vardır bazen alt üst olacağınımız ümitsizlikten, hatta ölecek gibi zannedeceğimiz noktalar olacak ama Rabbimiz bir çıkış yolu gösterecek. Bu yüzden hep şöyle dua edin Allah'ım, ümidimi kaybettiğimde senin yazdığın kaderin hayallerimden daha güzel
olduğunu hatırlat bana  diye. "Olmayacak şeyi olduramazsın. Kurtarılmayacak insanı kurtaramazsın,gerçekleştiremezsin olmayacak şeyi, olman gereken yer orası değilse orda olamazsın. Yapabileceğin bir şey yok ama kendin olmayı ögrenebilirsin." birşeyler için sadece mücadele verin ki vicdan olarak içiniz rahat etsin çünkü elinden geleni sonuna kadar yaptığınıza inanıyorsanız gönlünüz rahatsa üstelik, yok bu böyle olursa yok şu şöyle olursa diye vesveseler ile kaygılanmayı, kendine dert edinmeyi bırakmalısınız bir kenara.

Üzerinizde ne yük varsa bırakın Allah'a  sığın. Hayatınızın her alnının da bu böyle olsunve Allah'ım ben çabamı gördüm gerisi sana kalmış diye teslimiyetli olalım. Allah, kendisine tevekkül eden kullarını asla hayal kırıklığına uğratmaz.“Her şeyin karmakarışık olduğu bir anda, kendimizi kabul olunmuş bir duamızın ortasında buluveririz.İnsanı, bunun kadar teskin edebilen çok az şey vardır çünkü bizzat Rabbimizin bize verdiği ehemmiyet ile yüzleşiriz. Ve biliriz, her şeye yeniden başlamak, Allah’ın bir lütfudur.” Rabbim! Doğrusu bana indireceğin her hayra muhtacım. "Böyle dua etmişti, en umutsuz anında Hz. Musa."Allah'ın indireceği her hayrın bizim için en güzel plan olduğunu bir anlayabilsek her şey çok güzel olacak. Dünya zor bir yer ve bu yolculukta hep imtihan olacağız kimi malı kimi evladı kimi anne babası kimi eşi dostu ile  ama yaşadığımız imtihanlar gelip geçtiğinde geriye yalnızca imtihanlar karşında gösterdiğimiz o ilk sabrın değeri kalacaktır.

O yüzden asla isyan edip ümitsiz olmayın. Eğer bir yerlerde hala yürünecek bir yolunuz varsa henüz kaybetmiş sayılmazsınız. Dünya değersiz ve sineğin kanadı kadar değer verilmeyen bir yere anlam yüklemek mutlu olmayı rahat etmeyi beklemek doğru değil hz. EbuBekir (r.a) bir gün bir ceviz için kavga eden çocukların arasına girer,- Durun ben ikinize de pay edeyim der.Cevizi kırar, içi boş çıkar.Mübarek, çocuklara döner;

“Biliyor musunuz” der, Uğruna dövüştüğünüz dünya bu der.

Velhasıl dostlar hayatımızın her anında ne yaşarsak yaşayalım bir şeyleri ne kadar çok istersek isteyelim nasipte yoksa dal bile kıpırdamaz olduğu yerden.