CHP İstanbul İl Yönetimi’nin görevden uzaklaştırılmasının ardından kayyım olarak atanan Gürsel Tekin, 11 Eylül 2025’te yaptığı açıklamada, “Biz Çağrı Heyeti olarak görevimizin başındayız. Bazı medya organlarında çıkan yalan ve yanlış haberlere itibar etmeyin. Bizim davamız Cumhuriyet Halk Partisi’nin yoludur” dedi.
Tekin, kişisel açıklamasında “Allah herkesi yalandan, talandan, sahte dostlardan korusun. Bugün can yoldaşımın acı günündeyim. İnsanlık, sadece zor günde belli olur. Sizi insan olmaya davet ediyorum” sözlerine yer verdi. Ayrıca, “En kısa sürede sorunların üstesinden gelerek görevimizi yol arkadaşlarımıza devredeceğiz” diyerek kayyım heyetinin çalışmalarının süreceğini vurguladı.
Arka Plan: Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Red Kararı
Aynı gün Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 8 Ekim 2023’teki İstanbul İl Kongresi’nin iptali istemiyle açılan davayı esastan reddetti. Bu karar, İstanbul’daki kongrenin hukuken geçerli olduğunu ortaya koydu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, mahkemenin bu kararını değerlendirerek, “Kendisine ‘geçici heyet’ diyen kayyumun görevi şu an itibarıyla yok sayılıyor. Olmayacak bir görev halinde şu an” ifadelerini kullandı.
Hukuki Değerlendirme: İki Kararın Birbirine Etkisi
Doğrudan iptal değil: Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kongre iptal davasını reddetmesi, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kayyım atama kararını otomatik olarak ortadan kaldırmaz. İki karar farklı dava konularına ve farklı yargı yerlerine aittir.
Dolaylı etki mümkün: Ancak Ankara’daki karar, kongrenin geçerliliğini teyit eden bir emsal oluşturduğundan, İstanbul’daki kayyım kararına karşı “göreve gerek kalmadı” savunmasına güçlü bir dayanak sağlayabilir.
İstinaf süreci belirleyici: Kayyım kararına karşı istinaf veya temyiz yoluna başvurulduğunda, Ankara’daki ret kararının delil veya emsal olarak ileri sürülmesi muhtemeldir. Bu, kayyımın yetki ve süresinin yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.
Siyasi Yansımalar
Gürsel Tekin’in “Çağrı Heyeti olarak görevimizin başındayız” açıklaması, parti içindeki yönetim krizinin sürdüğünü gösteriyor. CHP yönetimi ise Ankara’daki mahkeme kararını dayanak göstererek, kayyım heyetinin meşruiyetinin tartışmalı hale geldiğini savunuyor.
Önümüzdeki dönemde İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin vereceği ek kararlar veya istinaf aşamasındaki gelişmeler, Çağrı Heyeti’nin yetkisinin ve görev süresinin geleceğini belirleyecek.


