Çorum İnsan Hakları ve Demokrasi Derneği Başkanı Avukat Kenan Yaşar tarafından Fatih Anadolu Lisesi’nde 10 Aralık İnsan Hakları günü nedeniyle bir söyleşi gerçekleştirildi.
Okul Müdürü Şükrü Eyyüp Kaplan, öğretmenler ve öğrencilerin hazır bulunduğu söyleşi konferans salonunda yapıldı.
Kenan Yaşar, kısaca kendisini ve eserlerini tanıttıktan sonra “İnsan Hakları”nın tarihsel gelişiminden bahsetti. Yaşar, Hz. Muhammed’in “ Kim kendi nefsi için sevdiği ve istediği şeyi kardeşi için de istemedikçe hakkıyla iman etmiş olmaz” hadisi şerifinde özetlenmiş olan insan haklarını veda hutbesiyle şekillendirdiğini ifade etti.
Temel hak ve özgürlüklerin insan hayatındaki öneminden bahseden Yaşar, insan hak ve özgürlüklerinin yatay ve dikey olarak iki şekilde ihlal edilebildiğini anlattı. Yaşar, “Yatay ihlal, insanların birbirlerinin hak ve özgürlüklerini ihlal etmektir. Bu problemlerin çözüm yeri yargıdır. Dikey ihlal ise devletin gücünü kullanarak toplumun ve bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmektir ve bunların da çözüm yerleri yoktur” dedi.
Demokratik toplumlarda insanların medeni ölçülerle yaptıkları eylemlerle hak elde etme çabasına giriştiklerini, dikey hak ihlallerini sona erdirme çabasına giriştiklerini bunun da son derece normal ve insani olduğunu belirten Yaşar, bu gibi eylemlerde provakatör terörist grupların ve aşırı uçların sahneye çıkarak medeni eylemleri, medeniyet dışı ve haksız hale dönüştürdüklerini söyledi.
Lise Müdürü Şükrü Eyyüp Kaplan, gerçekleştirdiği söyleşiden dolayı Kenan Yaşar’a teşekkür ederek çiçek takdim etti. Söyleşi sonunda Kenan Yaşar da öğrencilere kendi şiir ve öykü kitaplarından hediye etti.