CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'de tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı'nın Youtube programında gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu. Erken seçimin "kesin" olduğunu belirten Özel, tarih olarak 2025 yılını, en geç ise 2026'nın ilk yarısını işaret etti. Özel ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Merkezi'ne yaptığı ziyarette aralarında geçen ve daha önce bilinmeyen "yeni anayasa" diyaloğunu da ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
Siyasi gündemin en çok merak edilen konusu olan erken seçim tartışmaları, CHP lideri Özgür Özel'in net açıklamalarıyla yeni bir boyuta taşındı. Fatih Altaylı'nın konuğu olan Özel, iktidarın 2028'i beklemeden sandığı halkın önüne getireceğine kesin gözüyle baktıklarını ifade etti. Özel'e göre bu durumun arkasındaki temel neden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olma isteği. Bu hedefe ulaşmak için anayasa değişikliğini bir araç olarak kullanmak istediğini öne süren Özel, CHP'nin bu konuda taviz vermeyeceğinin altını çizdi.
Özel, erken seçim hedeflerinin ülkeyi mevcut ekonomik ve sosyal sorunlardan kurtarmak olduğunu belirtti. "Bizim niyetimiz bu iş 2027'ye kalmadan, 2025'te, bilemediniz 2026'nın ilk 6 ayının içinde bir erken seçim yapılarak, biraz önce saydığım birçok sorundan ülkeyi kurtarmak" diyen Özel, partisinin bu konudaki kararlılığını ve yol haritasını net bir şekilde ortaya koydu. Bu açıklama, önümüzdeki bir buçuk yılın siyasi açıdan oldukça hareketli geçeceğinin en güçlü sinyali olarak yorumlandı.
Erdoğan'dan Anayasa Teklifi, Özel'den Net Ret: "Anayasaya Uymayanla Anayasa Yapmam"
Özgür Özel, programda en çarpıcı açıklamalarından birini de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 31 Mart seçimleri sonrası CHP Genel Merkezi'nde yaptıkları görüşmeye dair yaptı. Görüşmede, ülkenin temel sorunlarını masaya yatırdıklarını belirten Özel, Gezi davası tutuklularından Osman Kavala'ya, 28 Şubat tutuklularından emeklilerin ve asgari ücretlilerin durumuna kadar birçok konuyu gündeme getirdiklerini aktardı. Yapıcı bir muhalefet anlayışıyla bu sorunların çözümü için destek vermeye hazır olduklarını ilettiklerini söyledi.
Ancak Özel'in aktardığına göre, bu sorunlar karşısında Erdoğan'ın önceliği farklıydı. Özel, "Vatandaşın derdi çok dediğimizde, bunları dinleyip 'Peki ya anayasa?' dedi bize" ifadeleriyle, Erdoğan'ın tüm bu sorunların çözümünü yeni bir anayasa yapılması şartına bağladığını ima etti. Bu teklife ise çok net bir yanıt verdiklerini belirten Özel, "Kendisine de o zaman da söyledim: 'Anayasaya uymayan biriyle anayasa yapamayız.' Bizim, anayasaya saygısı olanlarla anayasa yapacağımızı ifade ettim" diyerek, mevcut anayasa hükümlerine uyulmadığı bir ortamda yeni bir anayasa pazarlığına kapıyı tamamen kapattıklarını açıkladı.
CHP'nin Stratejisi: "Seçmen Bize 'Bunun İçin mi Oy Verdik?' Der"
Özgür Özel, anayasa değişikliği konusunda neden bu kadar net bir duruş sergilediklerini de seçmenlerine olan sorumluluklarıyla açıkladı. Erdoğan'ın sürekli bir anayasa değiştirme talebinde bulunmasının altında kendi adaylığının önünü açma isteğinin yattığını savunan Özel, böyle bir adıma onay vermeleri halinde kendilerine oy veren milyonlarca seçmene ihanet etmiş olacaklarını belirtti. "Ben yapacağım desem bize 31 Mart'ta oy veren 17,5 milyon seçmen der ki: 'Sen ne yapıyorsun, biz oyu bunun için mi verdik?'" sözleriyle, tabanlarının bu konudaki hassasiyetini ve kendi politik çizgilerini net bir şekilde ortaya koydu.
CHP lideri, partisinin erken seçim stratejisinin temelinde, ülkenin içinde bulunduğu sorunlara bir an önce çözüm bulma arzusunun yattığını vurguladı. Muhalefet olarak, iktidarın yanlışlarına karşı eleştirilerini sürdürürken, ülkenin yararına olacak doğru adımlarda yapıcı bir rol oynamaya hazır olduklarını belirtti. Ancak bu yapıcı tutumun, anayasal ilkelerden ve seçmenin kendilerine yüklediği sorumluluktan taviz vermek anlamına gelmediğinin altını çizerek, iktidarla aralarındaki kırmızı çizgileri bir kez daha belirlemiş oldu.