Emeklilikte kademe bekleyenler için kıdem tazminatı konusu büyük merak uyandırıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. 7 bin gün prim şartı ve alternatif yollarla kıdem tazminatı alınabilir mi? İşte detaylar…
7 Bin Gün Prim ile Kıdem Tazminatı
İsa Karakaş’a göre, 7 bin gün primini tamamlayanlar ve 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girmiş olanlar, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak işverenlerinden kıdem tazminatlarını talep edebilirler.
4500 Gün Prim ile Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?
Eğer 7 bin gün prim tamamlanmamışsa, kıdem tazminatı almanın farklı bir yolu daha mevcut:
Sigorta başlangıcından itibaren 25 yılın dolmuş olması
4500 gün prim ödenmiş olmasıBu iki şartı sağlayanlar, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak işyerlerinden ayrılabilirler.
3600 Gün Prim ile Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?
3600 gün prim ile kıdem tazminatı almak için ilk sigorta girişinin 8 Eylül 1999 ve öncesi olması gerekiyor. Eğer sigorta başlangıcı bu tarihten sonra ise, 3600 gün prim ile kıdem tazminatı hakkı elde edilemiyor.
İstifa Durumunda Kıdem ve İhbar Tazminatı
SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak istifa eden çalışanlar kıdem tazminatı alabilir. Ancak ihbar tazminatı hakkı bulunmuyor. Çünkü çalışan kendi isteğiyle işten ayrıldığı için işveren ihbar tazminatı ödemek zorunda değil.
Kıdem Tazminatı İçin İşverene Bildirim Nasıl Yapılmalı?
Kıdem tazminatı yazısı aldıktan sonra işverenle olası bir anlaşmazlık yaşamamak için noter aracılığıyla resmi bir bildirim yapılması öneriliyor.
Örnek bildirim metni:
“Yaş dışında emeklilikle ilgili tüm koşulları yerine getirmiş bulunmaktayım. Kıdem tazminatı yazısı ekte olup, bu nedenle iş yerimden ayrılmak istiyorum.”
Bu bildirimi noter aracılığıyla işverene iletmek, kıdem tazminatı hakkınızı güvence altına alacaktır.
Emeklilikte kademe bekleyenler, 7 bin gün veya 4500 gün prim şartlarını sağlayarak kıdem tazminatı alabilirler. Ancak 3600 gün primle kıdem tazminatı almak için sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999’dan önce olması gerekir.
Bu süreçte hak kaybı yaşamamak için SGK’dan resmi yazı almak ve noter aracılığıyla işverene bildirimde bulunmak önemlidir.