Danıştay bünyesinde, yargı mensuplarının etik ilkelere uygun davranıp davranmadığına ilişkin değerlendirmelerde bulunmak amacıyla Danıştay Etik Kurulu kuruluyor. Kurul, yargı mensuplarının mevcut ya da muhtemel davranışları hakkında tavsiye niteliğinde kararlar alacak.

Düzenleme, Danıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan “Danıştay İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük”ün Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Etik Kurulunun görev alanı belirlendi

Yeni içtüzük değişikliğine göre Etik Kurulu; Danıştay daire başkanları, üyeleri, savcılar ve tetkik hâkimlerinin davranışlarının veya muhtemel davranışlarının etik değerlere uygunluğunu değerlendirecek. Kurulun kararları bağlayıcı olmayacak, tavsiye niteliği taşıyacak.

Bu yapı ile yargı mensuplarının mesleki davranışlarında etik standartların güçlendirilmesi ve kurumsal farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Kurulun yapısı ve görev süresi

Danıştay Etik Kurulu toplam 7 üyeden oluşacak. Kurulda beşi daire başkanı veya üye, biri savcı ve biri tetkik hâkimi olacak şekilde görev dağılımı yapılacak. Aynı sayıda yedek üye de belirlenecek.

KDK'dan soyadı değişenler için emsal diploma kararı
KDK'dan soyadı değişenler için emsal diploma kararı
İçeriği Görüntüle

Kurul üyeleri 2 yıl süreyle görev yapacak. Üyeler, Danıştay Genel Kurulu tarafından seçilecek.

Başkanlık ve seçim usulü

Etik Kurulunun başkanlığını, Danıştay’daki en kıdemli daire başkanı yürütecek. Kurulun çalışma usul ve esaslarının ise içtüzük çerçevesinde uygulanacağı bildirildi.

Muhabir: Anadolu Ajansı