Türkiye İstatistik Kurumu, 2026 yılı Mart ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde traktör sayısı yılın ilk çeyreğinde artış gösterdi ancak artış hızında belirgin bir yavaşlama dikkat çekti. Ayrıca bazı tarım şehirlerinde traktör sayısının gerilemesi öne çıkan detaylar arasında yer aldı.
Toplam traktör sayısı 2,32 milyonu aştı
Verilere göre 2025 yılı Aralık ayı sonunda 2 milyon 315 bin 504 olan traktör sayısı, 2026 yılının ilk üç ayında 5 bin 749 adet artarak 2 milyon 321 bin 253’e ulaştı. Bu artış, tarım sektöründeki makineleşmenin sürdüğünü gösterdi.
Ancak geçen yılın aynı döneminde traktör sayısındaki artışın 12 bin 359 olduğu dikkate alındığında, bu yıl artış hızının yaklaşık yarı yarıya düştüğü görüldü. Bu durum, sektörde yatırım iştahının zayıfladığı şeklinde yorumlandı.
78 ilde artış, 3 ilde düşüş yaşandı
Türkiye genelinde 78 ilde traktör sayısı artarken yalnızca üç ilde düşüş kaydedildi. Adana, Hatay ve Bitlis bu iller olarak öne çıktı.
Adana’da traktör sayısı 63 bin 157’den 63 bin 60’a, Hatay’da 27 bin 572’den 27 bin 562’ye ve Bitlis’te 4 bin 636’dan 4 bin 620’ye geriledi. Özellikle Adana ve Hatay’daki düşüş, bölgesel faktörlerin etkisini ortaya koydu.
Doğal afetler üretimi ve yatırımı etkiledi
Tarımın önemli merkezlerinden Adana ve Hatay’da yılın ilk aylarında yaşanan aşırı yağışlar, sel ve su taşkınları üretimi olumsuz etkiledi. Binlerce dönüm tarım arazisinin zarar görmesi ve seralarda oluşan hasar, çiftçilerin maliyetlerini artırdı.
Bu gelişmelerin, üreticilerin yeni traktör yatırımı yapmasını zorlaştırdığı ve mevcut traktör sayısında sınırlı da olsa düşüşe yol açtığı değerlendiriliyor.
Finansman koşulları belirleyici oldu
Uzmanlar, traktör sayısındaki artış hızının düşmesinde yüksek kredi faiz oranlarının ve finansmana erişimde yaşanan zorlukların etkili olduğunu belirtiyor. Tarım makineleri gibi yüksek maliyetli yatırımlarda krediye erişim kritik önem taşıyor.
Bu nedenle çiftçilerin yeni yatırım kararlarını ertelediği ve mevcut ekipmanla üretimi sürdürmeye yöneldiği ifade ediliyor. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde tarımda mekanizasyon hızını doğrudan etkileyebilir.
Tarımda yatırım iştahı zayıflıyor
Veriler, Türkiye genelinde traktör varlığının artmaya devam ettiğini ancak büyüme hızının yavaşladığını ortaya koydu. Bu durum, tarım sektöründe yatırım iştahının zayıfladığına işaret ediyor.
Uzmanlara göre maliyet baskısı ve finansman sorunlarının devam etmesi halinde traktör ve ekipman yatırımlarında daha belirgin bir yavaşlama yaşanabilir. Bu gelişmenin uzun vadede üretim kapasitesi üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor.





