Skandal açıklamalarıyla kamuoyunda sık sık tepki çeken Nureddin Yıldız’ın, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) tarafından düzenlenen bir etkinliğe davet edilmesi büyük yankı uyandırdı. “İslami İlimler: Kim İçin, Ne Kadar?” başlıklı etkinlikte konuşmacı olarak yer alacağı duyurulan Yıldız’a üniversite öğrencilerinden ve topluluklardan yoğun tepki geldi.

Kadın Dayanışma Komitesi’nden Sert Açıklama

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Dayanışma Komitesi, Yıldız’ın geçmişte yaptığı açıklamalara atıfla daveti kınayarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülkeyi gericilere, tarikatçılara, çocuk istismarcılarına bırakmayacağız. Nureddin Yıldız gibi bir ismin akademik ortamda meşrulaştırılmasına kesinlikle karşıyız.”

Öğrenciler, bu tür söylemleriyle tanınan bir figürün üniversite çatısı altında ağırlanmasının hem akademik değerlerle hem de evrensel insan haklarıyla bağdaşmadığını vurguladı.

Etkinliğin Yeri Gizli Tutuldu

Etkinliğin Kulüpler Arası Kurul raporlarında yer almaması ve mekan bilgisinin açıklanmamış olması, öğrenciler tarafından olası protestolardan kaçınmak için alınmış bir tedbir olarak yorumlandı. Bu durum, davetin üniversite yönetimi tarafından yeterince denetlenmediği eleştirilerini de beraberinde getirdi.

Nureddin Yıldız'ın Tartışmalı Açıklamaları

Yıldız daha önce yaptığı açıklamalarda;

Eğitim-İş ve ADD’den Atatürk Anıtı’na çelenk
Eğitim-İş ve ADD’den Atatürk Anıtı’na çelenk
İçeriği Görüntüle
  • Çocuk yaşta evlilikleri savunmuş, “İslam'da yaş haddi yoktur. Buluğdan önce de evlilik yapılabilir.” demişti.

  • Kadınlara yönelik şiddeti meşrulaştıran ifadeler kullanarak, “Allah erkeğe kadını dövme izni vermiştir. Kadınlar bunun için şükretmeli” şeklindeki sözleriyle kamuoyunun sert tepkisini çekmişti.

Bu açıklamalar nedeniyle hakkında çok sayıda suç duyurusu yapılmış, insan hakları örgütleri ve kadın platformları tarafından eleştirilmişti.

Muhabir: Haber Merkezi