Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra tütününün çok kaliteli olduğuna işaret ederken, üreticinin zor durumda olduğunu belirtti. Tosuner, "Tütün, tarımın en fazla el emeği gerektiren ve en zor şartlarda yapılan emektar bir ürünüdür. Şu anda 5 Amerikan firması çiftçiye avans veriyor ve bu durum üreticiyi mağdur ediyor. 100 ile 110 kilogram verim alınan bir dekardan 3 bin 500 lira gelir elde ediliyor. İcarlık (kiralık) arazinin dönümü ise 2 bin lirayı buluyor" dedi.
Orta Durak Mahallesi çiftçilerinden Mehmet Çin, 35 dekar alana tütün ektiğini ve bu araziden yaklaşık 5 ton tütün aldığını belirtti. Geçen sene kilosunu 180 liraya sattığı ürün için bu yıl 300 liradan sözleşme yaptığını ifade eden Çin, "Tütün meşakkatli bir ürün. Devletimiz tütünü desteklesin, biz sadece tüccarların elindeyiz. Tüccarlar ne derse onu yapıyoruz. Gençlerimiz de bu yüzden köylerini bırakıyor" diye konuştu.
Tarlada kırım yapan Yeliz Çin ise çalışma şartlarının zorluğunu, "Sabah 3.00'te kalkıyoruz, 5.00'te tarlaya giriyoruz ve 10.00'a kadar çalışıyoruz. Yarım gün yevmiye olarak 750 lira veriyoruz" sözleriyle anlattı.
Ziraat Odası Başkanı Tosuner, devletin alıcı firmalarla görüşerek tütüncülerin mağduriyetini gidermesi ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olanların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.




