09 Nisan 2026 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından Ankara, İzmir ve Antalya’da gerçekleştirilen denetimlerde, meyve ve sebze fiyatlarında dikkat çekici farklar tespit edildi. Yapılan incelemelerde bazı ürünlerin tarladan market rafına gelene kadar katlanarak arttığı belirlendi.
Ankara’da ürün fiyatları katlandı
Ankara’da 6-7 Nisan tarihlerinde yapılan denetimlerde, ürünlerin alış ve satış fiyatları Hal Kayıt Sistemi üzerinden karşılaştırıldı. İncelemelerde çarliston biberin 42 TL’den alınıp 249,67 TL’ye satıldığı belirlendi.
Bunun yanı sıra pancarın 15 TL’den 79,95 TL’ye, dolmalık biberin 63,33 TL’den 249,67 TL’ye yükseldiği tespit edildi. Maydanozun ise 5 TL’den 19,95 TL’ye satıldığı kaydedildi. Toplamda 13 zincir markete ait 94 şube ile 11 firmaya ait 72 şubede inceleme yapıldı.
İzmir’de limon ve ayva fiyatı dikkat çekti
İzmir’de yapılan denetimlerde fiyat farklarının daha da çarpıcı olduğu görüldü. Limonun 18 TL’den alınıp 129,95 TL’ye satıldığı, ayvanın ise 30 TL’den 225 TL’ye çıktığı tespit edildi.
Ayrıca patatesin 5 TL’den 28,99 TL’ye, sivri biberin 50 TL’den 249,99 TL’ye yükseldiği belirlendi. Bakanlık, bu farkların “haksız fiyat artışı” kapsamında değerlendirildiğini açıkladı.
Antalya’da tedarik zinciri boyunca artış
Antalya’da yapılan denetimlerde de benzer tablo ortaya çıktı. Lahananın 15 TL’den 38 TL’ye, patlıcanın 35 TL’den 67 TL’ye, taze fasulyenin 160 TL’den 300 TL’ye yükseldiği görüldü.
Bazı ürünlerde ise fiyat artışının zincir boyunca katlanarak büyüdüğü belirlendi. Örneğin biberin üretim aşamasında 17 TL’den başlayarak tüketiciye 199 TL’ye kadar ulaştığı tespit edildi.
Marketler kurula sevk edildi
Tespit edilen bulgular doğrultusunda ilgili işletmeler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edildi. Kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonrası idari yaptırımlar uygulanabilecek.
Bakanlık, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin devam edeceğini belirterek, tüketicinin korunması için sürecin yakından takip edileceğini vurguladı.