Çorum’un Bayat İlçesi’nde mahalle aralarında bulunan tarihi eski evler, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kaderine terkedilerek çürümeye bırakıldı.
Çevresindeki beton evlerin arasında sıkışmış durumda bırakılan tarihi evler, kendilerine ulaşacak bir yardım elini bekliyor.
Tamamen kendine has mimarileri ile yapılmış olan ahşap tarihi evler, dış cephe işçilikleri ve süslemeleri ile de dikkat çekiyor.
Çoğunun artık içinde bile duranın olmadığı evler, bakımsızlık sonucu camları kırılmış, sıvaları dökülmüş, çatıları çökmüş halde bekliyor.
Çoğu evde ya giriş kapısı üzerinde, ya da köşk (balkon) üzerinde yapıldığı senelere ait kitabelerin de bulunduğu yazıtlar mevcut.
Özellikle ilçeye büyük şehirlerden gelen misafirlerin dikkatini çektiği bu evlerin bakımsızlığı herkesi üzüyor.
Buram buram tarih kokan evlerin bu haline üzülen misafirler, bu evlere karşı neden bu kadar ilgisiz kalındığını merak ediyor. Vatandaşlar, göç, ölüm ya da miras için kaderine terkedilen bu evlere birilerinin sahip çıkmasını istiyorlar.
İlçede Kaymakamlık, Belediye ve sivil toplum kuruluşlarının girişimleri sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yapılacak çalışmalarla eski evlerin tekrar restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması isteniyor.
Ayrıca restore edilecek bu evler sayesinde ilçenin turizm açısından da önemli bir potansiyele sahip olacağı ifade ediliyor.
Editör: TE Bilişim