Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Nevruz Bayramı nedeniyle Mahsuni Şerif Parkı’nda bir kutlama programı düzenledi.

Nevruz ateşinin de yakıldığı kutlamada ateş etrafında halaylar çekildi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına hazırlanan basın açıklaması, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına DİSK Emekli Sen Temsilcisi Hikmet Aydın tarafından okundu.

Aydın, “Halkların özgürlük, emekçilerin hak mücadelesini nevroz ruhu ve coşkusuyla yükseltiyoruz! Yeni gün, yeniden doğuş ve başlangıçlar anlamına gelen Nevroz kutlu olsun!” dedi.

Hikmet Aydın, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“2024 yılı Nevroz’unu ülkemizde ve bölgemizde siyasal, ekonomik ve toplumsal olarak birçok sorun içerisinde karşılıyoruz. 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısı ve devamında İsrail hükümetinin başta Gazze olmak üzere soykırıma varan saldırıları tüm dünyanın gözü önünde devam ediyor. Savaşın Lübnan’a ardından da tüm Orta Doğu’ya yayılma riski bulunuyor.

Savaşlar ve silahlı çatışmalar gibi kapitalizmin rantçı, talancı, doğa, insanlık ve emek düşmanı politikaları halkları ve emekçileri sömürmeye, yoksullaştırmaya devam ediyor. Nevroz’u 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere yaklaşırken karşılıyoruz. Derinleşen yönetememe krizinden çıkamayan AKP; halkın iradesine ipotek koyarak, yurttaşların çalışma hakkı ve hukuk güvencesini hiçe sayarak, demagojik söylemlerle toplumsal kutuplaşmalar yaratarak ülkemizi çok tehlikeli bir uçuruma sürüklemektedir.

Çorum merkezde 198 köyde sadece 3 kadın muhtar var Çorum merkezde 198 köyde sadece 3 kadın muhtar var

Her gün karşı karşıya olduğumuz baskı ve sömürü emekçilerin ve halkların öfkesi sistem karşıtı toplumsal ve sınıfsal hareketlerin giderek büyümesine yol açıyor.

Ülkemizde de haklarımız, emekçiler, kadınlar ve gençler karanlığa karşı aydınlık, düşman hukukuna karşı kardeşlik ve bir arada yaşam için büyük bedellerle faşizan kuşatmaları yarmaya, gericiliği püskürtmeye, sömürü çarkını parçalamaya çalışıyor.

AKP-MHP ittifakı/iktidarı Mayıs 2023’deki seçimde iktidarını sürdürecek sonucu elde etti. Özgür ve eşit koşullarda gerçekleştirilmeyen bu seçimin sonucu emekçiler, halklar, kadınlar, gençler, LGBTIQ+ yoksulların lehine olmadı ve olmayacak.

Demokratik ve barışçıl yollar yerine savaşa, kutuplaşmaya dayalı politikalar nedeniyle kaynakların silahlanmaya ayrılması ekonomik krizin daha da büyümesine, aşımızın, ekmeğimizin daha da küçülmesine yol açıyor.

Geçmişten bu yana, dünyada ve özellikle de bölgemizde ezen ve ezilenlerin kavgasında ezilenler büyük direnişlerle kazanılan zaferlerini bayramlarla, halaylarla kutlamış, yüzyıllarca devam ettirerek direniş geleneğini canlı tutmaya, kazanımlarını korumaya çalışmıştır.

Özünü direnişten alan Nevroz bu bayramlardan en köklü geleneğe sahip olanlardandır.

Emekçiler, bu ruh ve mücadele anlayışıyla günümüz Dehaklarının, sistemin tüm baskı, zor ve şiddetine karşı direnecek, barışın, özgürlüğün, demokrasinin egemen olacağı demokratik, eşitlikçi, laik, özgürlükçü bir ülke ve geleceğin inşasını birlikte öreceklerdir.”