Çorum'da Gıda Güvenliği İçin Karekod Uygulaması Başlatıldı Çorum'da Gıda Güvenliği İçin Karekod Uygulaması Başlatıldı

Kore’de 2024 yılının “Gimhae Ziyaret Yılı” ilan edilmesi nedeniyle, Çorum Valiliği himayelerinde Gimhae Ulusal Müzesi ile yapılan görüşmelerde, Çorum Müzelerinden seçilecek eserlerin yer alacağı “Gaya'nın Demir Krallığı, Hitit Demir Çağı Sergisi” düzenlenmesi planlanmıştı. 
Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinler sonrasında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili müzelerin uzmanlarınca eser seçimleri gerçekleştirildi.
7 Ekim 2024- 2 Şubat 2025 tarihleri arasında Gimhae Ulusal Müzesi’nde açılacak serginin “Mutabakat Zaptı” Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü ile Gimhae Ulusal Müzesi Genel Müdürü arasında 16 Mayıs 2024 tarihinde Güney Kore’nin Gimhae Şehrinde imzalandı.  
Verilen bilgiye göre; Gimhae Şehrinde açılacak serginin daha sonrasında Güney Kore Seul Baekĵe Müzesinde de açılması teklif edildi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından serginin Seul Baekje Müzesinde 7 Mart 2025- 8 Haziran 2025 tarihleri arasında düzenlenmesi uygun görüldü.

GÜNEY KORE’DE HİTİTLER TANITILACAK 
7 Ekim 2024- 2 Şubat 2025 tarihleri arasında Gimhae Ulusal Müzesi’nde, 7 Mart 2025- 8 Haziran 2025 tarihleri arasında ise Seul Baekje Müzesinde “Hititler” adıyla açılacak sergide yer almak üzere Çorum Müzesi’nden 132, Boğazköy Müzesi’nden 87 ve Alacahöyük Müzesi’nden 10 adet olmak üzere toplam 229 eserin ödünç verilmesi planlandı.
Bu kapsamda, Seul Baekje Müzesi Müdürünün de yer aldığı bir heyet Çorum’a gelerek görüşmelerde bulundu.
Düzenlenecek ortak sergi için gerekli resmi iş ve işlemler devam ederken, Çorum Valiliği himayelerinde düzenlenen törenle, hazırlanan “Mutabakat Zaptı” Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın katılımları ile Seul Baekje Müzesi Müdürü, Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakarn ve Boğazköy Müzesi Müdürü Resul İbiş tarafından imzalandı.
Desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür eden Vali Zülkif Dağlı, imzalanan bu mutabakat zabtı ile oluşturulan işbirliğinin iki ülke arasındaki kültürel alışverişe katkı sağlayacağına inandığını belirterek, ilimizin turizm değerlerini tanıtmak, iki ülke arasındaki yakınlığı artırmak, ilişkileri daha da geliştirmek adına oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: Yayla Haber