Çorum’da 1250 çiftçiye 31.000 dekar alan için yaklaşık 14 ton ayçiçeği tohumu, 996 çiftçiye de 10.500 dekar alan için ise 124 ton nohut tohumu verildi.

Teslim edilen tohumların yüzde 50 hibeli olduğu belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından temin edilen %50 hibeli ayçiçeği ve nohut tohumu çiftçilere yapılan törenle teslim edildi.

Törene; Vali Yardımcısı Bayram Köse, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Ak Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay, Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Hayrullah Göktekin törenin açılış konuşmasında şunları söyledi:

Yeşilay’ın ödüllü bisiklet turu 5 Mayıs’ta Yeşilay’ın ödüllü bisiklet turu 5 Mayıs’ta

"İlimizde toplamda 551.228 ha. tarım arazisi bulunmakta olup, 410.341 ha. alanında tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi yapılmaktadır. 2023 yılında toplam 48.789 ha alanda ayçiçeği ekimi yapılmış olup, 134 bin ton üretim  gerçekleştirilmiştir. Bu miktarla Türkiye ayçiçeği tohumu üretiminin % 6,85'ini karşılamaktayız.

Bunun yanında ilimiz için önemli bir yere sahip olan nohutta ise 2023 yılında 23.852 hektar alanda, 32.500 ton üretim gerçekleştirilmiş olup bu miktar ile Türkiye nohut üretiminde 4. sırada yer almaktayız.

Küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizin de etkisi altına girdiği bir kuraklık dönemi içerisinde bulunmaktayız. Yetersiz yağışlar ve kuraklığın etkisini azaltmak amacıyla su isteği nispeten az olan ürünlerin yetiştiriciliğine öncelik verilmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması büyük önem arz etmektedir.

Nohut ve ayçiçeği tohumlarının üretimi ilimizde yaygın olarak gerçekleştirilmekte olup, projemiz sonrasında nadas alanlarının doğru uygulamalarla tarımsal üretime kazandırılması, kuru tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve kısıtlı su kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılmasını amaçlamaktayız.

Tarihi geçmişi ve kültürel değeriyle ülkemizin önemli bir parçası olan ve coğrafi işaretle tescillenen Çorum Leblebisi üretiminin arttırılması hem yerel hem de ulusal alanda ilimizin tanıtımı için oldukça önemlidir.

Bu kapsamda; toplam maliyeti 13.600.000 TL olan ve %50 çiftçilerimizin katkısı ile “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi"ni gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Gerçekleştirmiş olduğumuz bu projelerimiz ile 1250 çiftçimize 31.000 dekar alan için yaklaşık 14 ton ayçiçeği tohumu, 996 çiftçimize 10.500 dekar alan için ise 124 ton nohut tohumu teslimi gerçekleştirilecektir.

Bundan sonraki süreçte de çiftçimizin talepleri doğrultusunda, devletimizin verdiği teşvikler ile ilimiz tarımını geliştirmeye devam edeceğiz. Bu hususta teslimini gerçekleştirdiğimiz tohumların üreticilerimize hayırlı olmasını, bol ve bereketli kazançlar getirmesini temenni ediyorum."