Çorum Valiliği Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülen "Arıları Yaşat, Geleceğini Kazan" isimli AB projesi kapsamında "20 Mayıs Dünya Arı Günü" etkinlikleri gerçekleştirildi.
Söz konusu etkinlik kursiyerlerin ve öğrencilerin katılımıyla Hürriyet Meydanında başladı. Saat Kulesi yanından Gazi Caddesini takiben Kadeş Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü yapan gençler, çeşitli sloganlar atarak arıların önemine dikkat çekti. Etkinlikte “Gelecek için arı gibi çalış”, “bal gibi gelecek arı ile şekillenir”, “arı gibi çalış, aslan gibi ye”, “arıları yaşat geleceğini kazan”, “arılar yoksa yarınlar yok” şeklinde dövizler taşıdı.


Kadeş Meydanı’nda ise sergi açılarak çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Proje Koordinatörü Dilek Bilgin ile Çorum Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Arslan, projenin içeriği, arıların doğa ve insan hayatındaki önemi hakkında bilgi verdi.
Açıklamalarda; “Arıları Yaşat Geleceğini Kazan Projemiz kapsamında ilimizde bulunan Neet'lere  ve halka ekoloji korumak ne eğitimde ne istihdamda bulunan gençlerin meslek edinmesi konusunda ve SGK’lı çalışma konusunda farkındalık sağlamak, aynı zamanda 15-29 yaş arası ilimizde bulunan daha fazla neet'e ulaşabilmek, iklim değişikliği ve ekoloji konusunda neetl'erimiz ile farkındalık sağlamayı hedefliyoruz” denildi.

Basın İlan Kurumu'ndan Şok Karar! 13 Şube Birden Kapatılıyor Basın İlan Kurumu'ndan Şok Karar! 13 Şube Birden Kapatılıyor


Proje hakkında bilgi veren Dilek Bilgin, arıların doğamız, insan hayatı ve beslenmede önemine dikkati çekerek, “arılar yoksa hayat olmaz, gelecek olmaz” diye konuştu.
Dilek Bilgin, şu konulara değindi:
“Çorum Valiliği Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı” kapsamında hazırlanan "Arıları Yaşat, Geleceğini Kazan" Projesi gençlere arıcılık mesleğini sevdirmeyi, arıcılığın geliştirilmesini ve bal üretiminin artırılmasını hedefliyor.
Bizler öncü rol üstelendiğimiz projemizi miras bırakacağımız anlayışımızı gençlere ve sektörde yer alan üreticilere emanet edeceğiz ve projelerin bu vesile ile çoğalmasını sağlayacağız.
Gençlerin eğitim ve iş hayatının dışında kalması sadece kendi kişisel hayatlarını etkilemiyor. Maalesef ülkemizin toplumsal ve ekonomik gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor.
Gençlerin mesleki eğitime tabi tutularak kişisel beceri ve gelişimleri ile istihdam edilmeleri yanısıra gençlerin motivasyonunu artırarak umutsuzluk ve karamsarlık duygusundan çıkarılmalarına destek sağlayacağız. Toplumda aktif olarak yer alamamış gençlerimizin, fırsatlara erişme ve sosyal alandaki yoksunluklarının giderilmesi, kendileri için kaynak yaratma, yenilikçilik, risk alma, toplumsal değişim yaratma konularında temel becerileri kazanmaları için İş-Kur meslek danışmanları ve gençlik liderlerinin sosyal ve kültürel etkileşimlerinin yanında özellikle uygulamalı arıcılık eğitimi ile gençlerin istihdamında tarım sektörüne yumuşak bir geçiş yapmayı hedefliyoruz.


Aynı zamanda yerelde tarım sektöründeki işgücünün mevcut durumu ve sorunları, mevcut beceri düzeyleri ile tarım sektöründe teknolojik ilerlemenin benimsenme ve neet’lerin tarım sektörüne bakış açısının ölçülmesi çalışmaları ile tarım sektörüne yönelik yerelde bir politika geliştirilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda kadın ve erkek çiftçiler arasında arıcılığın yaygınlaştırılması, il genelinde tozlaşma çalışmaları, tarımdaki verimin artırılması, SGK’lılık bilincinin toplumda farkındalığının artırılması gibi birçok önemli faaliyeti uyguluyor olacağız.
Projemiz balın, arının ve arıcılık mesleğinin geleceğini korumak için var gücüyle çalışmaya odaklı olacak. Arıların ekosisteme katkıları ve arıları korumak için neler yapılabileceğini gençleri bu mesleğe yönlendirerek herkese anlatmak istiyoruz.”

Kaynak: Yayla Haber