Çorum’da tarım sektörünün lider ve öncü firmalarından Alıcılar Tarım, hizmet ağını genişletiyor.
Depolama kapasitesini 150 bin tona çıkarmayı hedefleyen Alıcılar Tarım, bölgesel üretimde kaliteyi ve verimliliği artırmayı amaçlıyor.

Nazır Alıcı LİDAŞ Lisanslı Depoculuk A.Ş., İskilip – Çankırı yolu Akkaya mevkii 26. Km. Yerli Küme Evler No: 181 / 1 İskilip adresinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine; Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İskilip Kaymakamı Ramazan Polat, Çorum Belediye Başkan Yardımcıları İsmail Yağbat, Alper Zahir, İl Jandarma Komutanı Naim Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, Eski Çorum ve Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Oğuzlar Belediye Başkanı Mustafa Cebeci, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür, Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, Çorum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Naki Özkubat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Cıplak, 32 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Eker, Oto Tamirciler, Makine Kurulum ve Onarımcıları, Makine Yedek Parça Satıcıları, Tornacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmettin Uzun, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal, İskilip Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Abdurrahman Uysal, Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, Küresel Gazeteciler Konseyi Çorum İl Temsilcisi ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Odabaş, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
38.000 m2 alan üzerine kurulan ve kapalı alanı 4.000 m2 olan Nazır Alıcı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş, 30.000 ton hububat depolama kapasitesine sahip, ancak önümüzdeki yıllarda 150 bin tonluk kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.

Modern donanıma sahip laboratuvar, elektronik vasıta baskülü, otomatik numune alma cihazı, saatte 200 ton ürün alım kapasitesi bulunan firmanın günlük alım tonajı (10 saat çalışma) 2.000 ton. Tam otomasyon sistem, ürün kalitesini korumak için depo içi havalandırma sistemi, ürün kalitesini takip için bilgisayarlı ısı kontrol sistemi, toz patlamasını engelleyecek, toz toplama sistemi, dampersiz araçlar için, araç kaldırma ve boşaltma sistemi ve yangın söndürme sistemi bulunan firma Çorum’da önemli bir ihtiyaca cevap verecek.

SUNULAN HİZMETLER:
Çiftçiler, tüccarlar, sanayiciler ürünlerini teslim edebileceklerdir.
Ürün analiz ve sınıflandırması laboratuvarda yapılacaktır.
Ürün tartımları elektronik vasıta baskülünde yapılacaktır.
Teslim edilen ürünün kalitesini korumaktan ve muhafaza etmekten lisanslı depo sorumludur.
Ürünlerini aynı miktar ve kalitede istedikleri anda geri çekebileceklerdir.
Ürünler Türkiye Ürün İhtisas Borsası platformunda elektronik olarak alınıp satılabilecektir,
Teslim edilen ürün karşılığı bankadan kredi kullanılabilecektir.
Çiftçiler teslim ettikleri ürünü ister TMO’ya ister piyasaya satabileceklerdir.
Satılan ürün bedeli aynı gün banka hesabına geçmektedir.
Depodaki ürünler Devlet garantisindedir. 

İskilip'te "Dünden Bugüne Şehir Parkı" Fotoğraf Sergisi İskilip'te "Dünden Bugüne Şehir Parkı" Fotoğraf Sergisi

Firma yetkilisi Ali Alıcı, kendisine yöneltilen sorulara ise şu şekilde cevap verdi:
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ NEDİR?

“Ülkemize modern depolama imkanı sağlayan, ürünlerin miktar ve kalitesini koruyan, kalitesi ve sınıfı laboratuvar ortamında belirlenen, sınıfına göre depolama imkanı sunan, kredi imkanı sağlayan, tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırın ve ürünün kayıt altına alınmasını sağlayan bir sistemdir.
Lisanslı depodaki ürünler sigortalı ve devlet güvencesindedir.

LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİNİN ÜLKEMİZ TARIMSAL ÜRETİMİ, ÇİFTÇİLERİMİZ VE SEKTÖR AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?

Ülkemizde ortalama toplam 40 milyon ton civarında hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Dünya üretiminde ve ihracatında ilk sıralarda bulunduğumuz fındık, kuru kayısı, antepfıstığı, zeytin, zeytin yağı, kuru üzüm, kuru incir gibi ürünler de önemli miktarda üretilmektedir.
Ülkemizdeki üreticilerin küçük ölçekli üretim yapması, depolama ve finansman imkânlarının yetersiz olması nedeniyle, ürünlerini bekletmek yerine hasat döneminde satmak istemeleri yoğun arza neden olmakta, bu durumda piyasa fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır.
Diğer taraftan alıcıların da hasat döneminde arz edilen miktardaki ürünü stoklayabilecekleri yeterli depo ve finansman gücüne sahip olmamaları nedeniyle, alımlarını ihtiyaçlarına bağlı olarak yıla yaymak zorunda kalmaktadırlar.
Bu nedenle genellikle hasat dönemlerinde piyasa fiyatları üretici aleyhine oluşmakta ve üretici, ürününü değerinin altında satmak zorunda kalmaktadır. Lisanslı depoculuk sayesinde çiftçi hasat döneminde ürününü düşük fiyata satmak zorunda kalmayacaktır.
Ayrıca un, yem sektörü gibi sürekli hammadde ihtiyacı duyan sektör, istediği zaman, istediği kalitedeki ürünü lisanslı depodan temin etme imkanı bulmaktadır.
Stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerde özellikle hububatta çiftçilerimiz açısından belirtilen olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi ile üretiminin sürdürülebilirliği yanında arz güvenliğimiz ve güvenilirliğimizin sağlanması için lisanslı depoculuk çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.


LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ ÖZELLİKLE ÇİFTÇİLERİMİZE NE SAĞLIYOR ANLATIR MISINIZ?
Ülkemizde hasat 2-3 aylık süreçte tamamlanıyor. Yani yaklaşık 40 milyon ton ürün birde piyasaya çıkıyor. Bu süreçte çiftçiler genellikle borçlu olduğundan ve depolama imkanı da olmadığından ürününü hemen satmak istiyor. Yani arz artıyor. Buna bağlı olarak sektörün bu kadar ürünü bu kadar kısa sürede alacak finansman imkanı yok. Dolayısıyla arz-talebe bağlı olarak piyasa fiyatları çiftçiler aleyhine gelişiyor. İşte bu noktada lisanslı depolar devreye giriyor. Çiftçilerimiz ürünlerini lisanslı depoya teslim ederek ister kredi kullanıyor, isterse, istediği zamanda piyasaya satıyor, ya da kredi kullanabiliyor. Mevcut lisanslı depo kapasitesi ile buna rağmen çiftçiler sorun yaşayabiliyor. Ancak 20 milyon tona ulaştığında sorun tamamen ortadan kalkacaktır.

DEVLETİN LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ SAĞLADIĞI DESTEK VE TEŞVİKLER NELERDİR?

Devletimizin özellikle 2014 yılından itibaren sağladığı destek ve teşvikler lisanslı depoculuğun gelişimine çok büyük katkı sağladı.
Buna göre çiftçilerimize; hububatta aylık ton başına 6 TL depo kira desteği, 25 TL analiz, 25 TL nakliye,
% 2 stopaj, ELÜS karşılığı kredi kullanımında % 0 faizli kredi desteği sağlanmaktadır Tüccar ve sanayicilerimize; gelir vergisi muafiyeti, KDV muafiyeti sağlanmaktadır.
Yatırımcılara; % 50 faiz indirimli, uzun vadeli 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi ve yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV muafiyeti sağlanmaktadır.

LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİNİN GELİŞİM SÜRECİ VE MEVCUT DURUM NEDİR?

Lisanslı depoculuk kanunu 2005 yılında çıkmış, ilk lisanslı depo 2011 yılında 40.000 ton kapasite ile TMO-TOBB ortaklığıyla kurulmuştur. Daha sonraki süreçte 2014 yılından itibaren özellikle çiftçilerimize ve yatırımcılara sağlanan destek ve teşvikler yanında TMO’nun lisanslı depolar üzerinden alım yapmaya başlamasıyla yatırımlar hızlanmış olup bu gün 10, 4 milyon ton kapasiteye ulaşılmıştır.
Bugün itibariyle 470 şirket 26,3 milyon ton için Ticaret Bakanlığından kuruluş izni almış, bu şirketlerin 193 adedi 10,4 milyon ton için lisans alarak faaliyete geçmiştir.

LİSANLI DEPOCULUK SİSTEMİNDE HEDEF NEDİR? ÜLKEMİZDE DAHA NE KADAR LİSANSLI DEPOYA İHTİYAÇ VAR?
Ülkemizde ortalama 40 milyon ton civarında hububat, baklagiller ve yağlı tohum üretilmektedir. Bu ürünün yarısının lisanslı depolara teslim edilmesinin piyasayı düzenlemek ve çiftçiye korumak adına yeterli olacağını düşünüyoruz. Şu anda 10,3 milyon ton olan lisanslı depo kapasitesinin 2030 yılına kadar 20 milyon tona ulaşacağını düşünüyoruz. Bu miktar tabi hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar için. Diğer ürünlerde de gelişmesini istiyoruz.”

Kaynak: Yayla Haber