2023 yılında hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ekiplerince 74 bin 796 tane acil vakaya müdahale edildi. Bu vakaların kentsel olanlarının %97'sine ilk 10 dakikanın altında, kırsal vakaların ise %95'ine ilk 30 dakikanın altında ulaşılarak Bakanlığın belirlediği standartlar yakalandı.

Bu hizmetlerin yüzde yüz başarıya ulaşmasında ve hizmetin ivedi bir şekilde gerçekleştirilmesinde ki en büyük engel, 112 Acil Çağrı hattının gereksiz meşgul edilmesi ve asılsız verilen ihbarla birlikte trafikte ambulanslara verilmeyen öncelik olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, Çorum İl Sağlık Müdürlüğünce il genelinde 64 adet standart ambulans, 2 adet kar paletli ambulans, 1 adet obez ambulans ve toplumsal olaylara müdahale amaçlı dört yataklı tam donanımlı acil yardım ambulansları ve görevli ekipleriyle 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde devam etti. 2019 yılında 30 olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu sayısı 2023 itibariyle 39 oldu.

Yayaya ve tır dorsesine çarptı: 1 ölü, 2 ağır yaralı Yayaya ve tır dorsesine çarptı: 1 ölü, 2 ağır yaralı

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde İl Ambulans Servisi Başhekimliğine ait yaklaşık 15 adet acil yardım ambulansı, 1 adet 4 yataklı acil yardım ambulansı ile birlikte bölgede 6 ay süre ile yaklaşık 300 personel görev yaptı.

UMKE birimi olarak 3 tane arazi tipi 4x4 araç, 1 tane UMKE lojistik aracı ile birlikte 6 ay süre içerisinde yaklaşık 80 personel görevlendirildiği ve bölgede gerek sahra hastanelerinde gerekse de lojistik faaliyetlerde görev yapıldığına dikkat çekildi.

SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT BİRİMİ FAALİYETLERİ

Diyabet konusunda düzenlenen okul eğitimleriyle 1613 öğretmen, 597 veli ve 13628 öğrenciye eğitim verildiği ve toplumsal farkındalık oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Toplumsal farkındalık oluşturma amaçlı 237 halk eğitimi olmak üzere bu eğitimlerde 7370 kişiye ulaşıldı. Obezite merkezine başvuran 1642 yeni danışana toplamda 5318 diyet poliklinik hizmeti verildi.

RUH SAĞLIĞI FAALİYETLERİ

Ruh Sağlığı Faaliyetleri kapsamında Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına Otizm Spektrum Bozukluğu Takip Ve Tarama, Kadına yönelik Şiddetle Mücadele, Psikolojik Sağlamlılık ve İntiharı Önleme konularında toplamda 15 kişiye eğitim verildi.

Sağlık Müdürlüğü personellerine Otizm Spektrum Bozukluğu, Çocuklarda Dijital Oyunlar, Özgül Öğrenme Güçlüğü ve Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele kapsamında toplamda 109 kişiye eğitim verildi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Güvenli İnternet Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele kapsamında Çorum’da görev yapan toplam 1837 Sağlık personeline Uzaktan Eğitim verildi.

HALK EĞİTİMLERİ

Çorum’da merkez ve ilçelerde bulunan KYK yurtlarında barınan öğrencilere yönelik “Kendime İyi Bak” ve yurt personellerine “Gençlerle Çalışmak”  konulu söyleşiler gerçekleştirilerek toplamda 436 öğrenci, 228 personele ulaşıldı.

KRONİK HASTALIKLAR VE YAŞLI SAĞLIĞI FAALİYETLERİ

Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı kapsamında  (KOAH, Hipertansiyon, Kalp, Astım, İnme vb. )  il genelinde 119 planlanan hizmet içi eğitim ile 1417 personele hizmet içi eğitim verildi.

Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı kapsamında  (KOAH, Hipertansiyon, Kalp, Astım, İnme vb. )  il genelinde 478 planlanan halk eğitim ile 11935 farkındalık oluşturmaya yönelik halk eğitimi verildi.