35. Vergi Haftası, 26 Şubat - 3 Mart 2024 tarihleri arasında kutlanacak.

Çorum Defterdarlığından yapılan açıklamada; “Bilindiği üzere vergi, devletin tek taraflı olarak topladığı ve kamu harcamalarını finanse ettiği önemli bir araçtır” denildi.

Açıklamada şu bilgiler yer alıyor:

“Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiye gönüllü uyumun sağlanması amacıyla her yıl Şubat ayının son haftası “Vergi Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda, ilki 1990 yılında gerçekleştirilen Vergi Haftası kutlamalarının 35’ incisi 26 Şubat - 3 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Bilindiği üzere vergi, devletin tek taraflı olarak topladığı ve kamu harcamalarını finanse ettiği önemli bir araçtır.

Emlak vergisi için son gün 31 Mayıs Emlak vergisi için son gün 31 Mayıs

Nitekim Anayasanın 73. maddesi uyarınca herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.

Ülkemiz açısından vergi gelirlerinin ne kadar büyük bir önemi haiz olduğu ortadadır. Kamu harcamalarının (yatırımlar, sosyal hizmetler, eğitim, sağlık, savunma vb. harcamaların) finansmanı açısından gereklidir. Dolayısıyla vergi, halen ülkemiz açısından söz konusu hizmetlerin gerçekleştirilebilmesi için en önemli enstrümandır.

Hal böyle olunca verginin bireylerin geliri ile orantılı, adil ve yaygın hale getirilmesi vergi gelirlerinin maksimize edilmesinde büyük önem taşımaktadır. Maliye politikaları bu çerçevede oluşturulmakta, Gelir İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar kanalıyla, alınan tedbirler hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.

Bilhassa kayıt dışı ekonomiye karşı yürütülen faaliyetler, bir yandan verginin tabana yayılmasını sağlamakta diğer yandan kayıtlı çalışan esnafımızın haksız rekabet nedeniyle uğrayacağı zararı asgariye indirmeye imkan vermektedir.

Ancak takdir edileceği üzere bu çalışmanın yalnızca devlet imkanları ve personeli ile tam olarak yerine getirilmesi mümkün değildir. Topyekün bir kalkınma, bireylerin, kurum ve kuruluşların bir araya gelmesi ile oluşacak sinerji neticesinde gerçekleşebilecektir.

Vergi Haftası kutlamaları; vergi ile ilgili sorunların gündeme getirilmeye çalışıldığı, toplumda vergi bilincinin yükseltilmesi için programların gerçekleştirildiği bir imkan sağlaması açısından önem arz etmektedir.

Bu itibarla Çorum Defterdarlığı olarak, özelde Çorum ilimizin genelde ülkemizin kalkınmasında büyük öneme sahip olan verginin daha adil dağılımının sağlanmasının, kayıt dışı ekonomi ile tavizsiz mücadelenin, bu çabalarımızda hem mükelleflerimizin hem de meslek teşekküllerimizin desteğinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak, özveriyle ve yüksek hizmet kalitesiyle çalışmalarımızı yürüttüğümüzün bilinmesini istiyoruz.”