Gurme Levon Bağış ve Umay Çeviker, beraberlerinde üzümün adını tekrar duyuran Selahattin Ambarkütük ile ilçeye bağlı Ayağıbüyük Köyüne giderek, üzüm bağlarını ziyaret etti. Bağış ve Çeviker, burada meşhur üzümleri yerinde tadarak, bağ sahipleriyle sohbet ettiler. ‘Sungurlu Beyazı’ üzümlerini oldukça beğenen Gurme Levon Bağış ile Umay Çeviker, hem bağları hem de meşhur üzümleri yakından incelediler.
Levon Bağış, “Sungurlu’nun en eski bağları olduğunu söylüyor bağı sahibi. Olgunlaşması için yaklaşık 20-25 gün daha gerekiyor. Sungurlu Beyazına çok özeniyoruz. O da yüzümüzü kara çıkartmıyor.” dedi.
Sungurlu’ya bağlı Ayağıbüyük köyünde farklı aroması, ince kabuklu, bol sulu ve kendine has görünümü ile 400 yıllık bir geçmişe sahip, adına festivaller düzenlenen “Sungurlu Beyazı” Selahattin Ambarkütük’ün çabaları ile adını tekrar duyurmayı başardı. Sungurlu’nun tanınan ve sevilen isimlerinden Selahattin Ambarkütük, bir zamanlar ünüyle adını her yere duyuran, zamanla kaybolmaya yüz tutmuş “Sungurlu Beyazı” üzümünü tekrar eski günlerine döndürmek için yaklaşık 5 yıldır çabalıyor. Selahattin Ambarkütük, Ayağıbüyük köyünde yetiştirilen üzümün adını duyurmak için sulamadan budamaya kadar bağlardan hiç çıkmıyor.
Ziyaretle ilgili paylaşım yapan Selahattin Ambarkütük, “Bazı sevgiler tutkuya dönüşüyor bu tutkuda sizi diyar diyar gezdiriyor. Zorlu koşulları aşarak Gastronomi Uzmanı ve Yiyecek İçecek Uzmanı Levon Bağış ile Gurme Mimar Umay Çeviker Sungurlu’da adından övgü ile bahsettiren Sungurlu Beyazı üzümlerini yerinde incelemek üzere geldiler. Ayağıbüyük Köyü üzüm bağlarında 150 yıllık üzüm bağını yerinde inceleyerek Levon bey İstanbul’a Umay bey Ankara’ya döndüler. Eczacı Bünyamin Duyan bey de misafirlerimize Nostalji Restorant’ta yemek verdi ve en son Sungurludaki Ermenilerden kalma evi ziyaret ederek ayrıldılar.” diye konuştu.