Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü, “16-22 Mart Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle bir açıklama yapıldı.
Halk Sağlığı Müdürlüğü, "sağlığınız için, daha az tuz tüketin" uyarısında bulundu.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
TUZ NEDİR? SODYUM NEDİR?
Tuz, sodyum ve klordan oluşur. Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur. Sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası fazla miktarda sodyum içermektedir. Zeytin, turşu, peynir, konserve vb. besinler yüksek oranda sodyum içerirler. Sodyum doğal olarak bazı besinlerin yapısında da bulunur.
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE NE KADAR TUZ ALMALIYIZ?
Sağlıklı yetişkin bir birey için günde 5 gram tuz yeterlidir. 5 gram tuzun çoğunluğu doğal olarak yemeklerden sağlanmaktadır.
TUZLU BESİNLERİ DAHA AZ TÜKETMEYE NE KADAR SÜREDE ALIŞABİLİRİM?
Tuzlu besinleri tercih etmek sonradan kazanılan bir özelliktir.
Az tuz tüketimine kısa sürede alışılabilir.
AŞIRI TUZ TÜKETTİĞİMİZDE SAĞLIĞIMIZ NASIL ETKİLENİR?
- Yüksek tansiyon
- Kalp Hastalığı
- İnme
- Böbrek Hastalığı
- Kemik Erimesi(Osteoporoz)
- Bazı kanser türleri görülme riski artar.
HAZIR GIDALARDAKİ TUZ MİKTARINI NASIL ANLAYABİLİRİM?
Hazır besinlerin tuz veya sodyum veya sodyumlu bileşik içerip içermediğini etiket üzerinde bulunan içindekiler listesinden belirleyebilirsiniz.
Bir besin etiketinde sodyum, Na, tuz, kabartma tozu, sodalı içecek, maden suyu şeklinde yazılmış bir ifade varsa o besinde sodyum olduğu anlaşılmalıdır.
ETİKETLERDEN O BESİNDE TUZ YA DA SODYUM OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
- Karbonat(Sodyum bikarbonat)
- Kabartma Tozu
- Salamura(tuz ve su)
- Disodyum Fosfat
- Mono Sodyum Glutamat (MSG)
- NaCl(Sodyum klorür)
- Tuz (Sodyum klorür)
- Sodyum kazeinat
- Sodyum sitrat
- Sodyum nitrat
- Sodyum propionat
- Sodyum sülfit
- Soya sosu
“Bir etiket içinde yukarıdaki ifadelerden birisi varsa, o besin tuz ya da sodyum içeriyor demektir”
YETERLİ TUZ TÜKETİMİ İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
- Sofrada tuz kullanmayın, yemeklere çok az tuz ekleyin
- Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
- Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
- Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin.
- Peynir, zeytin gibi tuz içeriği yüksek gıdaları bir gece suda bekleterek (ıslatarak) tuz içeriğinin azaltılmasını sağlayın.
YETERLİ TUZ TÜKETİMİ İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
- Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
- Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
- Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu,
rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın
- Yemeklerle birlikte yoğurt tüketilmesi tuz tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur
- Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin
- Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini
etiketinden kontrol edin.
SAĞLIĞIMIZ İÇİN HANGİ TÜR TUZU TÜKETMEMİZ GEREKİR?
- Sağlığınız için az ama iyotlu tuz tüketin
- İyotlu tuz; zekâ geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır
- İyot kaybını önlemek için tuzu;
Yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin
Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayın."