Osmancık eski garaj mevkiinde bakır işleme ve kalay işleri yapan emektar usta Ali Şan Koçak, 11 yaşında başladığı mesleğini ileri yaşına rağmen halen sürdürüyor.
Emektar usta Ali Şan Koçak, ilçede eski bakır işleme ve kalaycı ustalardan sırasıyla Mehmet Akbaş, Ahmet Akbaş, Kadir Akbaş, Mustafa Gözübüyük ve Abdullah Aytıl gibi zanaatkârların yanında çırak olarak çalıştığını mesleği de bu ustalardan öğrendiğini söyledi.

Çıraklığı süresince hiç para kazanmadığını belirten Koçak, ‘Benimle beraber çalışan çıraklar çoğu işi bıraktı ve başka işler yapmaya başladı. Yeni fabrikasyon ürünler piyasaya çıkınca bu işlerle uğraşanlar rekabete giremedi ve çoğu bıraktı. İlçede iki kişi kaldık. Yeğenimi çırak yetiştirdim. Bu işler para kazandırmayınca leblebicinin yanına işçi olarak girdi ve orada çalıyor. Yeni çırak yetişmiyor. Anladım ki bu meslek te kaybolmaya yüz tutmuş meslekler gibi bizimle beraber gidecek. Ben 74 yaşındayım bu gün 10 çırak gelse yetiştiririm. Maalesef çırak yok ve yetişmiyor’ diye konuştu.

Polis memuru tartıştığı komşusunu öldürdü Polis memuru tartıştığı komşusunu öldürdü

Çorum merkezde de parmakla sayılacak kadar bakır işleme ve kalaycı ustaların olduğunu ifade eden emektar usta Koçak, müşterilerin genelde köylerden geldiğini sözlerine ekledi. 

Editör: Ebru Çalık