Törene Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Dönmez, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Dilbaz, Jandarma Komutanı Vekili Kıdemli Astsubay Yakup Kara, Gaziler ve şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Sarı ve Gaziler, Başkan Yardımcıları, protokol üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Atatürk Anıtı'na Kaymakamlık çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Osmancık Askerlik Şubesi Başkan Vekili İbrahim Köçer, günün mana ve önemini belirten konuşma yaptı.
Köçer konuşmasında; "Bugün, mazisi insanlık tarihi ile başlayan necip Türk Milletinin ve kahraman Türk Ordusunun en şanlı zaferlerinden biri olan, 30 Ağustos 1922 de kazandığımız Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 100'üncü yılını kutlamanın haklı gururu ve heyecanını yaşıyoruz. Hepimizin bildiği üzere, Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler neticesinde Mondros Mütarekesi imzalanmış, tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması ulusumuza dayatılmış, yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin Büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiştir.
İşgal güçleri, girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza, dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır.
19 Mayıs 1919 'da Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile lideri ile kucaklaşan Anadolu Halkı Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış, büyük yokluk ve fedakarlıklara katlanarak yurdun her köşesindeki çetelere, hainlere, istilacı düşman ordusuna üst üste darbeler vurmuştur.
I ve II 'nci İnönü Savaşları sonucunda elde edilen başarıları müteakip 23 Ağustos 13 Eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşen ve Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı'nın kazanılmasının ardından, ordumuz savunma durumundan taarruz durumuna geçmiş, sıra düşmanın vatanın bağrından atılabilmesi için kesin sonuçlu bir harekata geçmiştir.
Uzun bir hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922 'de büyük taarruz başlamış, 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümü imha edilmiş, icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül'de düşman İzmir’den denize dökülmüştür.
"Ya istiklal Ya Ölüm" parolası ile başlayan muharebede, elde edilen bu büyük zafer Türk'ün bağrına dayanan hançerin ulusça sökülmesi, özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirilmesi destanıdır.
Bu zaferi bize yaşatan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarıma şükran ve minnetlerimizi sunarken, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını, günümüz terör olaylarında şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri mensuplarıyla hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı, sivil şehitlerimizi, gazilerimizi, rahmet ve saygıyla anıyoruz. Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri günümüz kutlu olsun" dedi.
Ardından Kaymakamlık makamında İlçe Kaymakamı Ayhan Akpay tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebeti ile kutlamalar kabul edildi.
Törenin ardından Asri Mezarlıktaki şehitlik ziyaret edilerek şehitler için İlçe Müftülüğü tarafından Kur'an okundu, hep birlikte dualar edildi.