Cevizli baklava, bayramlarda sofralarımızı süsleyen en özel tatlılardan biridir. Evde kolayca yapabileceğiniz bu cevizli baklava tarifi ile misafirlerinizi şaşırtabilir ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Şimdi, cevizli baklavanın yapılışını adım adım öğrenelim.

Kurban Bayramı için Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için Malzemeler:

  • 2 adety umurta

  • 1 çay bardağı süt

  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 3,5 su bardağı un

  • ¼ çay kaşığı tuz

Şerbeti için Malzemeler:

  • 4 su bardağı su

  • 4 su bardağı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

İçi için Malzemeler:

  • 3 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

Açmak için Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı nişasta

Üzeri için Malzemeler:

  • 200 gram eritilmiş tereyağı

  • ½ çay bardağı sıvı yağ

Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayalım. Şerbet için; şeker ve suyu tencereye alın ve karıştırın. Ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın,

  2. Kaynayınca limon suyu ekleyin ve kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirin. Ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

  3. Hamur içim un hariç bütün malzemeleri bir araya getirin.

  4. Ardından unu azar azar ilave edin.

  5. Güzelce yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.

    Kokusuyla baş döndüren elmalı kek tarifi Kokusuyla baş döndüren elmalı kek tarifi
  6. Hamurunuzu 40 eş parçaya bölün. 10 beze, 10 beze olacak şekilde kendi arasında 4 gruba ayırın. 10 tanesini tezgâh üzerine alın, geriye kalan 30 adedin üzerine bez örtün, kurumalarını engelleyin.

  7. Açarken nişastayı bol kullanırsanız çok rahat açarsınız. 10 bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde tek tek açarak aralarına nişasta serpin ve üst üste koyun.

  8. Daha sonra 10 bezeden oluşan birleşimi merdane yardımıyla fırın kabınızın büyüklüğünde açarak tek bir yufka haline getirin.

  9. Yeteri kadar inceldiğinde birleşmiş olan yufkaları tek tek açarak ayırın ve fırın kabınıza yerleştirin. Bu noktada zorlanırsanız tek tek açmadan tek bir tabaka halinde de koyabilirsiniz.

  10. 10. yufkayı da koyduktan sonra her yerine eşit gelecek şekilde ceviz içi ekleyin. Sonra aynı işlemi diğer 10 yufka içinde yapın. Toplamda aynı işlemi 4 defa yapacaksınız ve baklavanız 40 yufkadan oluşacak.

  11. Son yufkada bittiğinde kesme işlemine başlayabilirsiniz.

  12. Görseldeki gibi yıldız şekli vererek narince dilimleyin. Arzu edenler kare kare de kesebilir.

  13. Tereyağını eritin ve üstünde oluşan köpüğü mutlaka alın. Sıvı yağı da tereyağının içine ekleyerek bir kaşık yardımıyla baklavanızın her yerine dökün.

  14. 140 dereceye ayarlamış olduğunuz fırına vererek 40-45 dakika düşük ısıda üzeri nar gibi kızarana pişirin.

  15. Fırından aldığınız baklavanın ilk sıcağı çıkınca şerbetini ekleyebilirsiniz. Şerbetini yavaş yavaş çekecektir. 2 saat sonunda servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kaynak: yemek.com

Editör: Ebru Çalık