Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak’ın konuşmacı olarak yer aldığı "Kültürümüzde Üç Aylar ve Fazileti" konulu konferans ile ilimizin seçkin musikişinas din görevlisi ve mevlidhanları tarafından icra edilen Kur'an-ı Kerim ve Tasavvuf Musikisi ile Dua Programı, Kaleli Vakfı mütevelli-yönetim kurulu üyeleri ve davetlilerin katılımları ile gerçekleştirilirken, vakfın sosyal medya hesabı üzerinden de canlı yayınla izleyicilerle buluştu.

Kaleli Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Vakıf Müdürü İsmail Tuncel, yaptığı açış konuşmasında şunları belirtti:

“Yüce Rabbimizin kullarına olan rahmet ve merhametinin bir göstergesi olarak, bizlere ihsan ve ikram ettiği, Receb, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan ve dini kültürümüzde özel bir yeri olan mübarek “üç aylar” mevsimine bir defa daha kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesileyle heyecanlarımızı canlı ve taze tutmak adına, gelin bu güzel günler vesilesi ile bizleri bir adım daha Rabbimize yaklaştıracak ve rızasına uygun amellerin peşinden koşalım.”

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak ise "Kültürümüzde Üç Aylar ve Fazileti" konulu konferansta özetle şunları belirtti:

“İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır.

Müslümanlar beş ayrı geceyi özellikle Türk toplumunda Osmanlı Sultanı II. Selim’den itibaren camilerde kandiller yakılarak kutlamışız. Bunlardan dördü bu Recep, Şaban ve Ramazan ayları içerisinde kutlanmaktadır. Üç ayların ilk Cuma gecesi Regaib, aynı ayın 27. gecesi Miraç, Şaban ayının 15.gecesi Berat ve Ramazan aynın 27. gecesi ise Kadir Gecesi olarak kutlanır. Bir de Mevlid kandili vardır ki o da Rebiulevvel ayının 12. gecesidir.

Regaib, rağbet kelimesinin çoğulu olup “istekler” anlamına gelir. Başlayan manevi iklim (üç aylar), istediklerimizi ve istemediklerimizi sorgulamamıza vesile olmalı, zihnimizdeki, gönlümüzdeki “istekler dosyasının” ne kadarı İslam’a uygun ne kadarı uygun değil kontrolden geçirilmelidir. Müslümanca bir hayat için tekrar inanç, amel ve ahlak üçlüsünün bir arada olması gerektiğini, birisi eksik olursa mükemmel bir kulluğun yakalanamayacağı unutulmamalıdır. Mükemmel inanç, ahlak ve ameli de hayat rehberimiz Kur’an ve Sevgili Resûlünün sünnetinden öreneceğimiz için üç aylar bilgilerimizi tazeleme, hayatımızı tekrar gözden geçirmek için fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Allah bu aylar vesilesiyle bütün insanlığa hidayet ve basiret lütfetsin” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlimizin seçkin Din Musikisi Üstadları ve Mevlidhanları; İl Müftülüğü Vaizi Faruk Özdemir, Hz.Ebubekir Camii Müezzini Hasan Çakmak, İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Mücahid Kuzu ve Emre Camii Müezzini Muhammed İbrahim Demir tarafından tilavet olunan Kur’an-ı Kerimler, günün manevi atmosferine uygun ilahiler, naatlar ve kasideler büyük bir şevk ile en güzel şekilde icra edildi.

Programın son bölümünde; Kaleli Vakfını kuran, hizmet eden, maddi ve manevi katkıda bulunanlar ile ahirete irtihal edenlerin ve özellikle vatan için can veren şühedanın ruhları için yapılan dua, Emekli Din Görevlisi Fikrettin Çıplak tarafından gerçekleştirildi.