01.06.2018 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ve denetimde yeterli önemin gösterilmediği su yalıtımı, tüm ülkeyi etkileyen deprem konusunda çok ciddi önem taşıdığına dikkat çekildi.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığını Yüksek Mimar Pınar Karakurt Su yalıtımı ve deprem” konusunda bilgilendirmede bulundu.

Seminerde konu ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

Yağmur, kar, yer altı suları, çatı terasları, tuvalet, banyo, mutfak gibi mekanlarda oluşan su kaçakları, zeminde yer alan nem, bina ve toprak zemin birleşim detayının tam olarak çözülmemesi gibi birçok etkenden dolayı binalar suya maruz kalmaktadır. Suyun taşıyıcı elemanlara nüfuz etmesi sonucu ise beton içerisindeki donatı korozyona(paslanma) uğramaktadır. Korozyon sebebiyle binanın tasarlandığı gibi davranış göstermediği, özellikle dış ortama maruz kalan kısımlarda yalıtımın önemle yapılması gerektiği ve yeni inşa edilecek yapılarda su yalıtımı ile korunması büyük önem taşımaktadır.

BİNALARIN %64 ÜNÜN KOROZYON SONUCU YIKILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR

Araştırmalara göre suya maruz kalan bir donatının 5 yılın sonunda taşıma kapasitesinin %50’sini, 15 yılın sonunda yaklaşık %90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybettiği görülmüştür. 1999 yılında meydana gelen deprem sonucu hazırlanan raporlarda binaların %64 ünün korozyon sonucu yıkıldığı tespit edilmiştir. Yani herhangi bir deprem olmadan bile sadece donatı korozyonu ile yapının çökmesi mümkün olmaktadır.

SU YALITIMI KONUSUNDA FARKINDALIK ARTMALI

Su yalıtımı konusunda Çorum’da farkındalığın artması, doğru uygulamanın yapılabilmesi için Çorum Mimarlar Odası olarak Ode firması ile yaptığımız eğitimde katılımcılarımıza su yalıtımı detay çözümleri, malzeme özellikleri anlatılarak bu konuda ilk adım atılmıştır.

“Tansiyonunu ölçtür, sağlıklı ve uzun yaşa” “Tansiyonunu ölçtür, sağlıklı ve uzun yaşa”

Su yalıtımının binalar(taşıyıcı sistem) üzerinde etkisinin yüksek oranda olduğu tespit edildiği için su yalıtımı konusunda uzmanlaşma sağlanana kadar eğitimlerimize devam ederek sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.”

Editör: Merve Kayış